Dobrá jihočeská kulajda recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 lžičky sůl 2 ks vejce 1 lžíce ocet 2 ks brambory 2 ks cibule 1 lžíce sádlo 2 ks bobkový list 5 kuliček nové koření 2 lžíce hladká mouka 1 kelímek zakysaná smetana 0 lžiček sušený tymián 10 kuliček celý černý pepř
Postup Dobrá jihočeská kulajda recept
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno a syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Na lžíci sádla osmažíme pokrájenou cibulku, do které po zpěnění přidáme pokrájené brambory a krátce osmažíme. Když začne cibulka tmavnout, zalijeme vše převařenou horkou vodu a za občasného míchání krátce povaříme.
Během varu přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list, trochu tymiánu a jednu rozkrojenou cibuli. Když jsou brambory skoro měkké, rozklepneme do hrnce vejce a necháme je ve vroucí vodě srazit. Nakonec za stálého míchání zalijeme vše zakysanou smetanou, ve které jsme předem rozšlehali asi dvě lžíce hladké mouky.
Jihočeskou kulajdu dochutíme solí a octem a podáváme nejlépe s chlebem. Obměnou možno přidat na kostičky pokrájenou uzeninu a předem namočené sušené houby, které necháme v polévce společně s brambory povařit, nebo také nasekaný kopr.