Dobrá jihočeská kulajda recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžičky sůl
2 ks vejce
1 lžíce ocet
2 ks brambory
2 ks cibule
1 lžíce sádlo
2 ks bobkový list
5 kuliček nové koření
2 lžíce hladká mouka
1 kelímek zakysaná smetana
0 lžiček sušený tymián
10 kuliček celý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno a syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.

  2. Na lžíci sádla osmažíme pokrájenou cibulku, do které po zpěnění přidáme pokrájené brambory a krátce osmažíme. Když začne cibulka tmavnout, zalijeme vše převařenou horkou vodu a za občasného míchání krátce povaříme.

  3. Během varu přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list, trochu tymiánu a jednu rozkrojenou cibuli. Když jsou brambory skoro měkké, rozklepneme do hrnce vejce a necháme je ve vroucí vodě srazit. Nakonec za stálého míchání zalijeme vše zakysanou smetanou, ve které jsme předem rozšlehali asi dvě lžíce hladké mouky.

  4. Jihočeskou kulajdu dochutíme solí a octem a podáváme nejlépe s chlebem. Obměnou možno přidat na kostičky pokrájenou uzeninu a předem namočené sušené houby, které necháme v polévce společně s brambory povařit, nebo také nasekaný kopr.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!