Dobré domácí dalamánky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 350-400 ml voda 30 g droždí 1 špetka cukr krupice 450 g hladká mouka 1 lžíce celý kmín 0.3 ks starý chléb na potření 1 lžička ocet na ozdobu 2 lžíce hrubozrnná sůl celý kmín
Postup Dobré domácí dalamánky recept
Postup přípravy receptu
-
Chléb namočíme do 350 - 400 ml vody. Rukama promačkáme a nasáknutý chléb rozmixujeme do hladké kaše. Do mísy dáme mouku, sůl, kmín a špetku cukru. Přidáme 3/4 kostky droždí. V robotu nebo ručním mixerem s hnětacími háky vypracujeme těsto. Trvá to 12 minut. Poprášíme moukou a přikryté utěrkou necháme na teplém místě hodinu kynout.
Z vykynutého těsta na vále vypracujeme 16 dalamánků. Přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, uděláme na každý 3 šikmé zářezy a opět necháme kynout, alespoň 1/2 hodiny.
Dalamánky potřeme vodou s octem, posypeme kmínem a hrubou solí. Pečeme ve vyhřáté troubě na 250 °C asi 10 minut, poté teplotu snížíme na 190 °C a pečeme ještě asi 45 minut.
Upečené domácí dalamánky necháme vychladnout na mřížce. Ještě vlažné jsou výborné, když je trháme, nekrájíme. Vynikající jsou s tvarohovou pomazánkou a ředkvičkami.