Dobré domácí dalamánky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička sůl
350-400 ml voda
30 g droždí
1 špetka cukr krupice
450 g hladká mouka
1 lžíce celý kmín
0.3 ks starý chléb
na potření
1 lžička ocet
na ozdobu
2 lžíce hrubozrnná sůl
celý kmín

Postup přípravy receptu

  1. Chléb namočíme do 350 - 400 ml vody. Rukama promačkáme a nasáknutý chléb rozmixujeme do hladké kaše. Do mísy dáme mouku, sůl, kmín a špetku cukru. Přidáme 3/4 kostky droždí. V robotu nebo ručním mixerem s hnětacími háky vypracujeme těsto. Trvá to 12 minut. Poprášíme moukou a přikryté utěrkou necháme na teplém místě hodinu kynout.

  2. Z vykynutého těsta na vále vypracujeme 16 dalamánků. Přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, uděláme na každý 3 šikmé zářezy a opět necháme kynout, alespoň 1/2 hodiny.

  3. Dalamánky potřeme vodou s octem, posypeme kmínem a hrubou solí. Pečeme ve vyhřáté troubě na 250 °C asi 10 minut, poté teplotu snížíme na 190 °C a pečeme ještě asi 45 minut.

  4. Upečené domácí dalamánky necháme vychladnout na mřížce. Ještě vlažné jsou výborné, když je trháme, nekrájíme. Vynikající jsou s tvarohovou pomazánkou a ředkvičkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!