Dobré domácí housky recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 lžička cukr
150 ml olej
1 lžička sůl
3 ks vejce
250 ml mléko
600 g hladká mouka
1 ks rozšlehané vejce
hrubá sůl
1 kostka droždí (42g)

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy rozdrobíme kostku droždí, přidáme cukr, zalijeme troškou vlažného mléka a posypeme lehce moukou. Smícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek

  2. Po vzejití kvásku přidáme zbytek mléka a ostatní suroviny, zpracujeme těsto. Poprášíme hladkou moukou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu

  3. Po vykynutí si vyklopíme těsto na vál a znovu propracujeme, poté si těsto rozdělíme na kousky velké asi jako větší meruňka. Vytvarujeme kuličky a dáváme rovnou na plech, vyložený pečícím papírem. Nevadí, že jsou kuličky hrbolaté, oni se nám při pečení srovnají. Můžeme je z vrchu naříznout do kříže. Necháme na plechu ještě asi 30 minut vykynout

  4. Poté potřeme housky rozšlehaným vejcem a posypeme solí, mákem, sezamem, strouhaným sýrem a podobně podle chuti

  5. Dobré domácí housky pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!