Domácí 100% máslové listové těsto recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 250 g máslo 1 lžíce ocet 2 ks žloutek 200 g hladká mouka 100 g hladká mouka hladká mouka 100 ml vlažná voda
Postup Domácí 100% máslové listové těsto
Postup přípravy receptu
-
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, proto si je nachystáme asi 15 minut předem
Do misky dáme všechny ingredience na vodové těsto (těsto 1) a vypracujeme tak, aby se nelepilo. Jakmile se přestane lepit ke stěnám misky, je hotové. Uděláme z něj bochánek, přikryjeme potravinovou fólií, aby neosychalo a dáme do lednice odležet
Tukové těsto (těsto 2) uděláme tak, že do změklého másla vetřeme mouku. Já to dělám rukama. Těsto zpracujeme tak, aby v něm nebyly žádné hrudky. Těsto je poměrně řídké. Přeneseme na potravinovou folii, nebo do igelitového sáčku, zabalíme a vytvarujeme z něj plochý čtverec. Takto dáme těsto odpočinout do lednice na 30 minut
Vytáhneme obě těsta z lednice. Vodové těsto rozválíme na čtverec tak velký, abychom do něj mohli zabalit druhé těsto. Doprostřed těsta na koso položíme tukové těsto a zabalíme ho na psaníčko. Obě těsta rozválíme opět na čtverec a znovu složíme. Při převalování těsto podsypáváme hladkou moukou, nemělo by se lepit ani na váleček, ani na vál. Těsto dáme na talířek, přikryjeme ho potravinovou fólií a dáme do lednice na 30 minut
Vytáhneme těsto z lednice, rozválíme a znovu složíme. Toto opakujeme ještě 3 - 6x. Opakujeme podle toho, jak rychle ho potřebujeme mít hotové. Čím víckrát těsto převálíme, tím více vrstev bude těsto mít a tím bude lepší
Jednoduché domácí 100% máslové listové těsto můžeme okamžitě použít k pečení, nebo ho můžeme uchovat v lednici do druhého dne, případně i zamrazit. Pro zachování tvaru před pečením potřeme těsto vejcem rozšlehaným se lžící studené vody
Domácí listové těsto pečeme na 200 - 250 °C do zezlátnutí, poté stáhneme troubu na 120 - 150 °C. Doba pečení by měla být 20 - 30 minut podle druhu výrobku.