Domácí český chléb recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 2 lžičky sůl 1-2 lžíce ocet 1 lžíce drcený kmín 500 ml světlé pivo 500 g hladká pšeničná mouka 200 g celozrnná žitná mouka těstíčko 1 lžíce cukr krupice 2 lžíce hladká mouka 3 lžíce vlažná voda 40 g čerstvé droždí na ozdobu 25 g slunečnicová semínka podle potřeby 5 lžic hrubá mouka na podsypání
Postup Domácí český chléb recept
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si kvásek (ingredience uvedené na těstíčko). V hrnečku nebo v míse promícháme droždí s cukrem, moukou a vlažnou vodou. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme vzešlý kvásek, vlažné pivo, vlažný ocet, sůl a drcený kmín. Vše mícháme vařečkou v míse a pak rukama na vále vypracujeme tuhé těsto, které musí být hladké, lesklé a nelepivé. Těsto na chléb necháme v míse posypané moukou a přikryté utěrkou na teplém místě 1 hodinu kynout. Když zdvojnásobí svůj objem, znovu propracujeme, uděláme jeden větší nebo dva menší bochníky, dáme je do ošatky nebo do misky vysypané moukou a necháme přikryté na teplém místě znovu kynout 1 hodinu.
Na dno trouby postavíme hrneček s horkou vodou, ve vlhkém prostředí se chléb bude lépe péct. Troubu předehřejeme na 200 °C. Bochníky vyklopíme na plech vysypaný moukou a povrch potřeme studenou vodou, posypeme semínky a vrátíme do trouby na nejnižší rošt. Domácí pečený
chléb pečeme 15 minut. Doba pečení závisí na velikosti bochníku.
Domácí český chléb podáváme nakrájený na krajíce jako přílohu.