Domácí český chléb recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2 lžičky sůl
1-2 lžíce ocet
1 lžíce drcený kmín
500 ml světlé pivo
500 g hladká pšeničná mouka
200 g celozrnná žitná mouka
těstíčko
1 lžíce cukr krupice
2 lžíce hladká mouka
3 lžíce vlažná voda
40 g čerstvé droždí
na ozdobu
25 g slunečnicová semínka
podle potřeby
5 lžic hrubá mouka na podsypání

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si kvásek (ingredience uvedené na těstíčko). V hrnečku nebo v míse promícháme droždí s cukrem, moukou a vlažnou vodou. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít.

  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vzešlý kvásek, vlažné pivo, vlažný ocet, sůl a drcený kmín. Vše mícháme vařečkou v míse a pak rukama na vále vypracujeme tuhé těsto, které musí být hladké, lesklé a nelepivé. Těsto na chléb necháme v míse posypané moukou a přikryté utěrkou na teplém místě 1 hodinu kynout. Když zdvojnásobí svůj objem, znovu propracujeme, uděláme jeden větší nebo dva menší bochníky, dáme je do ošatky nebo do misky vysypané moukou a necháme přikryté na teplém místě znovu kynout 1 hodinu.

  3. Na dno trouby postavíme hrneček s horkou vodou, ve vlhkém prostředí se chléb bude lépe péct. Troubu předehřejeme na 200 °C. Bochníky vyklopíme na plech vysypaný moukou a povrch potřeme studenou vodou, posypeme semínky a vrátíme do trouby na nejnižší rošt. Domácí pečený

  4. chléb pečeme 15 minut. Doba pečení závisí na velikosti bochníku.

  5. Domácí český chléb podáváme nakrájený na krajíce jako přílohu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!