Domácí gnocchi recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks vejce
850 g brambory
100 g krupice
150 g hladká mouka
podle potřeby
olej
podle chuti
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce. Vychladlé uvařené brambory oloupeme, nastrouháme nebo rozdrolíme do mísy. Přidáme hladkou mouku, krupici a smícháme. Poté přidáme 1 celé vejce, 1 žloutek a vytvoříme pevnější těsto. Je-li těsto příliš husté, přidáme trochu vody nebo oleje, můžeme použít i vejce. Je-li těsto naopak příliš řídké, přidáme trochu mouky a krupice.

  2. Z těsta můžeme vytvořit gnocchi nebo i normální bramborový knedlík. Gnocchi tvarujeme jednoduše kávovou lžičkou namočenou ve vodě, nebo si vezmeme formičku na vosí úly (cukroví) a vymažeme ji vodou nebo olejem. Potom formičku vyplníme těstem, které poté již vytvarované vyndáme a vždy přeřízneme na poloviny.

  3. Připravené gnocchi vaříme v dostatečném množství vroucí vody a průběžně vyndáváme děrovanou naběračkou ty noky, které už vyplavaly. Nechceme gnocchi převařit! Postupně je tedy vyndáváme. Vždy je pomažeme trochou oleje a zakryjeme alobalem nebo utěrkou, aby došly.

  4. Domácí gnocchi podáváme s pestem nebo omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!