Domácí gnocchi recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 ks vejce 850 g brambory 100 g krupice 150 g hladká mouka podle potřeby olej podle chuti sůl
Postup Domácí gnocchi recept
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce. Vychladlé uvařené brambory oloupeme, nastrouháme nebo rozdrolíme do mísy. Přidáme hladkou mouku, krupici a smícháme. Poté přidáme 1 celé vejce, 1 žloutek a vytvoříme pevnější těsto. Je-li těsto příliš husté, přidáme trochu vody nebo oleje, můžeme použít i vejce. Je-li těsto naopak příliš řídké, přidáme trochu mouky a krupice.
Z těsta můžeme vytvořit gnocchi nebo i normální bramborový knedlík. Gnocchi tvarujeme jednoduše kávovou lžičkou namočenou ve vodě, nebo si vezmeme formičku na vosí úly (cukroví) a vymažeme ji vodou nebo olejem. Potom formičku vyplníme těstem, které poté již vytvarované vyndáme a vždy přeřízneme na poloviny.
Připravené gnocchi vaříme v dostatečném množství vroucí vody a průběžně vyndáváme děrovanou naběračkou ty noky, které už vyplavaly. Nechceme gnocchi převařit! Postupně je tedy vyndáváme. Vždy je pomažeme trochou oleje a zakryjeme alobalem nebo utěrkou, aby došly.
Domácí gnocchi podáváme s pestem nebo omáčkou.