Rebarborový koláč s tvarohovou náplní recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 40 g cukr 1 špetka sůl 1 ks vejce 2 ks vejce 125 g máslo 80 g máslo máslo 100 g lučina 80 g cukr moučka 4 lžíce cukr krystal 500 g rebarbora 250 g hladká mouka 25 g hladká mouka citronová kůra 1/2 lžičky kypřící prášek do pečiva 1 ks vanilkový lusk 250 g polotučný tvaroh
Postup Rebarborový koláč s tvarohovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Smícháme ji se 2 lžícemi krystalového cukru a necháme 2 hodiny odpočívat
V míse smícháme hladkou mouku s kypřícím práškem a špetkou solí. Poté zapracujeme vejce, máslo a moučkový cukr. Těsto vložíme do dortové formy o velikosti 26 cm a dáme na hodinu uležet do lednice
Mezitím si připravíme náplň. Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme je s 40 g cukru. Z bílků ušleháme tuhý sníh. K žloutkům přidáme tvaroh, lučinu, citronovou kůru z poloviny citronu, dřeň z vanilkového lusku a promícháme. Rozpustíme 80 g másla a spolu s moukou jej zašleháme do náplně. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků
Těsto propícháme vidličkou a rozetřeme na něj tvarohovou náplň. Na náplň rovnoměrně rozdělíme okapanou rebarboru. Posypeme ji 2 lžícemi cukru krystal a přidáme pár lžic rozpuštěného másla. Rebarborový koláč s tvarohem pečeme přikryté zhruba hodinu na 170 °C
Rebarborový koláč s tvarohovou náplní necháme vychladnout. Kdo má rád sladší, může si rebarboru pocukrovat.