Domácí koblihy podle Gabriely Soukalové recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 50 g cukr 1 l olej 1 špetka sůl 50 g máslo 2 lžíce rum 250 ml mléko 30 g droždí moučkový cukr 500 g hladká mouka 5 ks vaječný žloutek 1 sklenice Jahodový Extra džem Hamé
Postup Domácí koblihy podle Gabriely Soukalové
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme hladkou mouku (aby byla nadýchanější) a uprostřed uděláme důlek. V hrnku mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, promícháme vidličkou a necháme v teple asi 15 minut vzejít
Připravený kvásek vložíme do důlku v míse. Cukr, máslo, špetku soli a žloutky vyšleháme do hladké pěny, kterou spolu se dvěma lžícemi rumu a zbytkem mléka přidáme k mouce s kváskem. Z toho vznikne vláčné těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme kynout nejméně hodinu (na teplém místě), poté těsto znovu propracujeme a rozválíme na placku silnou asi 2 cm
Z těsta nožem odkrajujeme takové části, aby se každý koblížek vešel do dlaně. Každý kousek by měl mít průměr asi 3 cm. Doprostřed koblížku dáme Jahodový Extra džem Hamé a opatrně vytvoříme uzlíčky, které nahoře pevně spojíme. Spojenou částí dolů položíme koblihy na plech vyložený pečicím papírem a dáme znovu do tepla kynout
Do hlubšího hrnce nalijeme tolik oleje, aby v něm koblihy mohly plavat. Koblihy vkládáme do rozpáleného oleje tak, aby se nedotýkaly. Během pečení je obracíme, aby zezlátly rovnoměrně. Hotové koblihy ještě zlehka pocukrujeme
Poznámka: Recept vystačí na přibližně 30 koblih
Foto: Shutterstock.com