Domácí obyčejný chléb recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 2 lžičky sůl 2 hrnky voda 2 hrnky hladká mouka 1 hrnek polohrubá mouka 2 lžičky drcený kmín 100 g žitný kvásek 1 hrnek mouka na domácí chléb
Postup Domácí obyčejný chléb
Postup přípravy receptu
-
Do mísy vsypeme polohrubou, hladkou a mouku na domácí chléb, osolíme a okmínujeme. Pak přidáme kvásek a vodu. Nemáme-li kvásek, dáme lžičku sušeného droždí. Promícháme jen tak, aby se směs spojila. Zakryjeme a necháme v klidu 12 hodin kynout. Pak těsto v míse jen promícháme a necháme podle času 3 - 6 hodin dál kynout
Z pečícího papíru si vystřihneme kolo o průměru dna hrnce, ve kterém budeme chléb péct. Hrnec s poklicí vložíme do trouby, zapneme ji na 250 °C a 30 minut hrnec rozpalujeme. Obyčejný chléb jsem pekla v zapékacím hrnci z varného skla. Pak z hrnce sundáme pokličku, dovnitř vložíme pečící papír a s pomocí stěrky vlijeme těsto. Do trouby dáme kastrůlek s vodou. Pod pokličkou pečeme chléb 30 minut. Pak odkryjeme a dopékáme 15 - 25 minut podle toho, jak vybarvenou kůrčičku chceme. Je dobré nechat chléb chladnout na mřížce pod čistou utěrkou
Domácí obyčejný chléb podáváme podle chuti.