Domácí paštika podle paní Vlasty recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 kg cibule
5 kg vepřový bůček
0.5 kg syrová játra
podle potřeby
sůl
vegeta
bobkový list
nové koření
celý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Vepřový bok nakrájíme asi na centimetrové plátky. Kosti z boku uvaříme - vývar budeme potřebovat na zředění. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo.

  2. Do pekáče poklademe první vrstvu masa, posypeme vegetou, celým pepřem, celým novým kořením, bobkovým listem, nahrubo nakrájenou cibulí. Poklademe další vrstvou masa, kořením a cibulí. Takto naplníme celý pekáč. Zapékáme, až je maso upečeno (nemusí být úplně měkké). Upečené maso necháme zchladnout, vybereme koření a dvakrát na masovém mlýnku semeleme. Přidáme asi půl kg syrových semletých kuřecích nebo vepřových jater, přisolíme a připepříme podle chuti. Semleté maso naředíme vepřovým vývarem z kostí - směs musí být dostatečně řídká, aby se paštika dobře roztírala.

  3. Domácí paštiku podle paní Vlasty plníme do skleniček asi do 3/4 objemu sklenice. Pečlivě uzavřeme a vaříme 2 hodiny. Pokud plníme do plechovek, naplníme až po okraj.

  4. Poznámka: Pokud máme k dispozici maso z divočiny, den předem ho uvaříme a přidáme k vepřovému masu, které budeme péci. Vývar z tohoto masa na zředění nepoužíváme.

  5. Množství ingrediencí je orientační, záleží na chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!