Domácí paštika podle paní Vlasty recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 kg cibule 5 kg vepřový bůček 0.5 kg syrová játra podle potřeby sůl vegeta bobkový list nové koření celý pepř
Postup Domácí paštika podle paní Vlasty recept
Postup přípravy receptu
-
Vepřový bok nakrájíme asi na centimetrové plátky. Kosti z boku uvaříme - vývar budeme potřebovat na zředění. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo.
Do pekáče poklademe první vrstvu masa, posypeme vegetou, celým pepřem, celým novým kořením, bobkovým listem, nahrubo nakrájenou cibulí. Poklademe další vrstvou masa, kořením a cibulí. Takto naplníme celý pekáč. Zapékáme, až je maso upečeno (nemusí být úplně měkké). Upečené maso necháme zchladnout, vybereme koření a dvakrát na masovém mlýnku semeleme. Přidáme asi půl kg syrových semletých kuřecích nebo vepřových jater, přisolíme a připepříme podle chuti. Semleté maso naředíme vepřovým vývarem z kostí - směs musí být dostatečně řídká, aby se paštika dobře roztírala.
Domácí paštiku podle paní Vlasty plníme do skleniček asi do 3/4 objemu sklenice. Pečlivě uzavřeme a vaříme 2 hodiny. Pokud plníme do plechovek, naplníme až po okraj.
Poznámka: Pokud máme k dispozici maso z divočiny, den předem ho uvaříme a přidáme k vepřovému masu, které budeme péci. Vývar z tohoto masa na zředění nepoužíváme.
Množství ingrediencí je orientační, záleží na chuti.