Domácí paštika se šalvějí recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
230 g máslo
80 ml smetana
2 ks šalotka
500 g kuřecí játra
podle chuti
sůl
šalvěj
1 snítka čerstvý tymián
čerstvě mletý černý pepř
na ozdobu
naložený zelený pepř

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí játra očistíme, odstraníme veškeré blanky a nakrájíme na malé kousky. Šalotku a česnek nasekáme nadrobno.

  2. V pánvi rozpustíme lžíci másla, přidáme nakrájenou šalotku a česnek. Jakmile cibulka zesklovatí, přidáme do pánve nakrájená játra a pokračujeme v restování asi 8 minut, než budou játra měkká.

  3. Směs necháme vychladnout a poté ji spolu s máslem a smetanou rozmixujeme pomocí kuchyňského robota dohladka. Máslo nedáváme do směsi všechno, asi 60 g si ponecháme stranou na závěrečné polití paštiky.

  4. Do směsi přidáme nasekané lístky šalvěje, tymiánu a dochutíme solí a čerstvě namletým pepřem. Nyní můžeme paštiku protřít sítem. Získáme tak naprosto hladkou směs, ale není to nutné. Pokud máte rádi sušené brusinky nebo ořechy, neváhejte je do paštiky přidat.

  5. V malém kastrůlku rozpustíme zbylé máslo a necháme ho vychladnout.Domácí paštiku se šalvějí rozdělíme do malých mističek nebo necháme v jedné velké a povrch přelijeme rozpuštěným máslem a finálně ozdobíme nakládaným zeleným pepřem. Paštiku uložíme do chladu, aby máslo na povrchu kompletně ztuhlo.

  6. Domácí paštiku se šalvějí můžeme podávat třeba s čerstvou bagetou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!