Domácí paštika se šalvějí recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek 230 g máslo 80 ml smetana 2 ks šalotka 500 g kuřecí játra podle chuti sůl šalvěj 1 snítka čerstvý tymián čerstvě mletý černý pepř na ozdobu naložený zelený pepř
Postup Domácí paštika se šalvějí recept
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí játra očistíme, odstraníme veškeré blanky a nakrájíme na malé kousky. Šalotku a česnek nasekáme nadrobno.
V pánvi rozpustíme lžíci másla, přidáme nakrájenou šalotku a česnek. Jakmile cibulka zesklovatí, přidáme do pánve nakrájená játra a pokračujeme v restování asi 8 minut, než budou játra měkká.
Směs necháme vychladnout a poté ji spolu s máslem a smetanou rozmixujeme pomocí kuchyňského robota dohladka. Máslo nedáváme do směsi všechno, asi 60 g si ponecháme stranou na závěrečné polití paštiky.
Do směsi přidáme nasekané lístky šalvěje, tymiánu a dochutíme solí a čerstvě namletým pepřem. Nyní můžeme paštiku protřít sítem. Získáme tak naprosto hladkou směs, ale není to nutné. Pokud máte rádi sušené brusinky nebo ořechy, neváhejte je do paštiky přidat.
V malém kastrůlku rozpustíme zbylé máslo a necháme ho vychladnout.Domácí paštiku se šalvějí rozdělíme do malých mističek nebo necháme v jedné velké a povrch přelijeme rozpuštěným máslem a finálně ozdobíme nakládaným zeleným pepřem. Paštiku uložíme do chladu, aby máslo na povrchu kompletně ztuhlo.
Domácí paštiku se šalvějí můžeme podávat třeba s čerstvou bagetou.