Domácí pastrami v sendviči recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1,5 l voda 1 ks hřebíček 1,5 ks bobkový list 4 kuličky nové koření 3/4 lžičky mletý zázvor 40 g hnědý cukr 1,5 lžička hořčičné semínko 15 g čerstvě mletý pepř 1,5 lžička chilli vločky 1,5 lžička čerstvě drcený pepř kvalitní majonéza anglická hořčice 1000 g hovězí hrudí bez kosti 90 g směs Praganda 1,5 lžička čerstvě drcený koriandr 1 ks celá skořice (3 cm) 15 g čerstvě mletý koriandr nakládané okurky ve sladkokyselém nálevu pčenično-žitný chléb
Postup Domácí pastrami v sendviči
Postup přípravy receptu
-
Příprava pastrami je časově náročnější a vyžaduje kvalitní maso. Výsledek však za to stojí. Nejdříve maso naložíme, pak vyudíme a nakonec vaříme v páře
Naložení masa provedeme následovně: Hovězí hrudí o výšce asi 4 - 5 cm očistíme od nežádoucích šlach a blan (nižší vrstva tuku není na závadu). Připravíme si nálev. Vodu přivedeme k varu a odstavíme z tepla. V horké vodě rozpustíme cukr a Pragandu a následně přidáme rozdrcený pepř a koriandr a ostatní koření. Takto připravený nálev vychladíme na teplotu pod 5 °C (což je důležité) a do něj vložíme maso tak, aby bylo zcela ponořené. Naložené maso zakryjeme a necháme v lednici macerovat asi 5 - 7 dní
Uzení masa. Maso vyjmeme z nálevu, omyjeme pod tekoucí studenou vodou a důkladně osušíme. Maso položíme na mřížku a nezakryté necháme přes noc v ledničce odležet. Druhý den maso obalíme ve směsi čerstvě mletého pepře a koriandru a udíme při teplotě 60 - 70 °C přibližně 3 hodiny. Vyuzené hovězí hrudí necháme vychladnout. Pak je zabalíme do potravinové folie a necháme opět přes noc v lednici odležet
Vyuzené maso dokončíme vařením v páře. Do papiňáku nalijeme 250 ml vody, vložíme pařáček, na který položíme vyuzené maso a v uzavřeném hrnci vaříme asi 1 hodinu
Takto připravené hovězí pastrami ihned nakrájíme na plátky a můžeme plnit do sendvičů. Plátek chleba potřeme hořčicí, poklademe vrstvou pastrami a kyselými okurkami a přiklopíme druhým plátkem chleba potřeným vrstvou majonézy. Sendviče si můžeme sestavovat podle vlastní chuti. Výborně chutnají s přídavkem kysaného zelí, nebo i listovým salátem
Sendviče s pastrami podáváme jako sytou svačinku, ale hodí se i k večeři. Pastrami nejlépe chutná teplé, ale výborné je i za studena.