Domácí rajčatový kečup recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžíce sůl 3 ks paprika 2 ks cibule 0 ks jablko 1 dl voda 1 kg rajče 1 lžíce plnotučná hořčice 1 špetka muškátový květ 2 lžíce mletá sladká paprika 0 lžiček mletý černý pepř 1 konzerva rajčatové pyré 5 ks žluté blumy náplň 1 0 špetek tymián 2 ks hřebíček 4 kuličky jalovec 0 špetek anýz 2 ks bobkový list 0 špetek mletý badyán 8 kuliček celé nové koření
Postup Domácí rajčatový kečup recept
Postup přípravy receptu
-
Veškerou zeleninu očistíme. Do vysokého hrnce nalijeme vodu a přidáme nakrájenou cibuli. Přikryjeme pokličkou a začneme na středním ohni dusit 10 minut. Poté už přidáváme a dusíme další nakrájené suroviny - jádřinců zbavená rajčata, papriky, žluté blumy a polovinu velkého oloupaného jablka. K tomu přidáme sůl, hořčici, sušenou papriku, pepř a krabičku rajčatového pyré.
Vše dusíme asi 30 minut. Pak do směsi vložíme na dalších 20 minut kovové vajíčko nebo svázaný uzlíček roztlučeným s kořením (náplň 1) a dále za občasného míchání dusíme. Po 20 minutách koření vyjmeme a směs v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme špetku muškátového květu, půl sáčku Gelfixu 1:2 a vaříme za stálého míchání bez pokličky ještě 5 minut. Opatrně, vše prská a bublá. Na pálivou směs přidáme 2 lžičky chilli.
Hotový domácí rajčatový kečup ihned zahorka plníme do malých uzavíracích skleniček a necháme zchladnout dnem vzhůru. Jsou toho asi 2 - 2,5 litry.
Na polévku používám 2,5 dl směsi, 2 masoxy a 3/4 litru vody a dochutím.
Na omáčku používám 2,5 dl směsi, 1 masox, 3 dl vody, 1,5 dl smetany. Pak už jen dochutit a zahustit.