Domácí rajčatový kečup recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžíce sůl
3 ks paprika
2 ks cibule
0 ks jablko
1 dl voda
1 kg rajče
1 lžíce plnotučná hořčice
1 špetka muškátový květ
2 lžíce mletá sladká paprika
0 lžiček mletý černý pepř
1 konzerva rajčatové pyré
5 ks žluté blumy
náplň 1
0 špetek tymián
2 ks hřebíček
4 kuličky jalovec
0 špetek anýz
2 ks bobkový list
0 špetek mletý badyán
8 kuliček celé nové koření

Postup přípravy receptu

  1. Veškerou zeleninu očistíme. Do vysokého hrnce nalijeme vodu a přidáme nakrájenou cibuli. Přikryjeme pokličkou a začneme na středním ohni dusit 10 minut. Poté už přidáváme a dusíme další nakrájené suroviny - jádřinců zbavená rajčata, papriky, žluté blumy a polovinu velkého oloupaného jablka. K tomu přidáme sůl, hořčici, sušenou papriku, pepř a krabičku rajčatového pyré.

  2. Vše dusíme asi 30 minut. Pak do směsi vložíme na dalších 20 minut kovové vajíčko nebo svázaný uzlíček roztlučeným s kořením (náplň 1) a dále za občasného míchání dusíme. Po 20 minutách koření vyjmeme a směs v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme špetku muškátového květu, půl sáčku Gelfixu 1:2 a vaříme za stálého míchání bez pokličky ještě 5 minut. Opatrně, vše prská a bublá. Na pálivou směs přidáme 2 lžičky chilli.

  3. Hotový domácí rajčatový kečup ihned zahorka plníme do malých uzavíracích skleniček a necháme zchladnout dnem vzhůru. Jsou toho asi 2 - 2,5 litry.

  4. Na polévku používám 2,5 dl směsi, 2 masoxy a 3/4 litru vody a dochutím.

  5. Na omáčku používám 2,5 dl směsi, 1 masox, 3 dl vody, 1,5 dl smetany. Pak už jen dochutit a zahustit.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!