Domácí rohlíky podle Rosti recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 2 lžíce olej 1 lžička sůl 1 ks žloutek 500 g mouka hladká 1 lžička cukr krupice mák 300 ml vlažné mléko sezamové semínko 1 ks vajíčko 0,5 kostek čerstvé droždí pekařská sůl
Postup Domácí rohlíky podle Rosti
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si zaděláme kvásek, do misky si dáme 100 ml vlažného mléka, lžičku cukru, špetku soli a špetku hladké mouky. Nadrobíme droždí a necháme kvasit
Do větší mísy si přesejeme hladkou mouku, aby se provzdušnila, přidáme sůl a promícháme. Potom vlijeme vykynutý kvásek, přidáme olej, žloutek a zbylé mléko. Vypracujeme těsto, které zaprášíme moukou. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a dáme kynout. Můžete si toto těsto připravit i den předem, zabalit je do potravinářské folie a uložit do lednice
Na druhý den, těsto vyndáme z lednice, necháme jej ovlažit, znova vypracujeme. Chceme li urychlit kynutí těsta, předehřejeme si troubu na 60-80 °C a dáme těsto na 20-30 min vykynout. Potom těsto rozdělíme na 3-4 díly, které rozválíme, rozdělíme na 4 díly, které srolujeme do tvaru rohlíků. Hotové rohlíky necháme asi 20 min. vykynout. Vyhřejeme si troubu na 180 °C, Potřeme vytvarované rohlíky rozšlehaným vajíčkem a posypeme podle chuti pekařskou solí, mákem nebo sezamovým semínkem. Pečivo by mělo být upečeno asi za 20 min
Důležité rady od autora receptu:
1. Mléko na přípravu kvásku by mělo být tak teplé, abyste v něm bez problémů udrželi prst. Teplejší už by aktivní kvasnice zabilo
2. Pokud chcete mít pečivo nadýchanější, mouku prosejte
3. Do těsta můžete přidat jak rozehřáté máslo, tak olivový či obyčejný olej. Nezapomeňte včas zapnout troubu, aby byla správně rozehřátá
4. Stejně tak můžete do trouby dát nakynout už hotové rohlíky, naběhnou doslova před očima
5. Vytvarované rohlíky můžete potřít i vodou
6. Jestliže se vám zdá, že rohlíky na povrchu zezlátly rychleji a minutka vyměřující dobu pečení se ještě zdaleka nechýlí ke konci, snižte teplotu trouby zhruba na 130 °C.