Domácí špenátová pizza recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 3 stroužky česnek olej 1 lžička sůl sůl 150 g šunka 2 lžíce kečup 3 ks chilli paprička oregano 1,5 lžíce olivový olej 500 g hladká mouka 1 kelímek zakysaná smetana 300 ml vlažná voda 4 ks jarní cibulka 100 g tvrdý sýr 750 g listový špenát mletý černý pepř 2 - 3 ks sušené rajče mletá pálivá paprika 1 kostka čerstvé droždí 2 ks Hermelín 1 lžíce čerstvé oregano
Postup Domácí špenátová pizza
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme a promícháme se solí. Droždí rozdrobíme do misky, zasypeme cukrem a třeme, dokud se kvasnice zcela nerozpustí. Pak z mouky, oleje, kvasnic a vlažné vody řádně vypracujeme hladké pružné těsto, které potřeme olejem, zakryjeme folií a necháme na teplém místě asi 45 minut kynout
Mezitím si připravíme suroviny k plnění pizzy. Špenát očistíme, spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Hermelín nakrájíme na plátky a eidam nastrouháme. Cibulku (bílou část), česnek a chilli papričky očistíme a jemně usekáme. Okapaná sušená rajčata nakrájíme na kostičky. Na oleji necháme zesklovatět cibulku s česnekem a chilli papričkou, vmícháme nakrájená rajčata a kečup. Vše krátce orestujeme, odstavíme z tepla a necháme vychladnout. Pak směs promícháme se zakysanou smetanou a podle chuti osolíme, opepříme a ochutíme pálivou paprikou a oreganem
Vykynuté těsto na domácí pizzu rozdělíme na dva díly, ze kterých vytvoříme tenkou kulatou placku. Střed placky potřeme vyšší vrstvou smetanové směsi, posypeme strouhaným eidamem, poklademe špenátem, šunkou a hermelínem
Domácí špenátovou pizzu pečeme v horké troubě při 250 °C přibližně 8 minut
Domácí špenátovou pizzu podáváme horkou jako hlavní chod. Můžeme ji ale servírovat nakrájenou na porce jako chuťovku. Uvedené množství je určeno na 2 placky.