Domácí uzený kapr recept
Apetit Recepty hlavní chodyPostup Domácí uzený kapr
Postup přípravy receptu
-
Kapry očistíme, odřízneme hlavy, vykucháme a omyjeme
Ryby silně prosolíme a do břišní dutiny vložíme bobkový list, několik kuliček celého černého pepře a kuličku nového koření. Vše poskládáme do hlubší nádoby tak, aby ryby měly hřbety dolů, zakryjeme a necháme v chladu odležet alespoň 24 hodin
Potom kapry rozdělíme na polovinu, příčně na ocasní a hrudní porce. Vyjmeme koření, důkladně osušíme a upevníme na potravinový provázek
Udírnu roztopíme na 60 °C, vložíme vyvázané kapry a zvolna udíme přibližně 8 až 9 hodin. Teplotu udržujeme mezi 40 - 60 °C
Hotové kapry zbavíme provázků, přendáme je na tác a podáváme s pečivem a zeleninovými saláty
Než se ryby vyudí, můžeme podávat z hlav, vnitřností a zeleniny, jemnou rybí polévku.