Drobenkový švestkový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 210 g máslo 3 ks žloutek 4 - 5 lžic rozinky 450 g švestky 300 g hladká mouka tuk na vymazání 70 g vlašské ořechy 2 špetky mleté nové koření javorový sirup 210 g třtinový cukr 3 lžíce třtinový cukr mouka na vysypání
Postup Drobenkový švestkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Máslo nakrájíme na kousky a necháme změknout. Švestky omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme pecky a půlky ještě rozpůlíme. Rozinky spaříme a necháme okapat. Ořechy nasekáme
Mouku s cukrem, máslem a žloutky vypracujeme v drobenkové těsto. Zabalíme jej fólie a dáme asi na 30 minut do chladničky. Těsto je na formu o průměru 26 cm
Pak si předehřejeme troubu na 200 - 210 °C. Těsto vyjmeme, vtlačíme do vymazané a vysypané formy, abychom měli trochu vyšší okraje (asi jen 1 cm), do těsta jemně ozdobně vtlačíme čtvrtky švestek. Koláč zaprášíme novým kořením, posypeme oříšky, rozinkami, cukrem a zakápneme sirupem. Drobenkový švestkový koláč vložíme do trouby a pečeme asi 15 - 20 minut nebo až kraje zezlátnou. Důležité je koláč vytáhnout včas, protože ovoce pak pustí šťávu a koláč už nejde pořádně dopéct. V tom případě vezmeme trochu vody, rozmícháme v něm solamyl, vlijeme do koláče a krátce zapečeme, až se solamyl rozpeče
Upečený drobenkový švestkový koláč necháme trochu vychladit, pokapeme rozehřátým medem a můžeme podávat.