Kakaový dort recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

100 g cukr
sůl
4 ks vejce
140 g máslo
150 g cukr moučka
50 g hladká mouka
2 lžíce hladká mouka
hrubá mouka
2 lžíce kakaový prášek
2 lžíce kakaový prášek
marcipánová hmota
250 ml smetana na vaření
máslo na vymazání
1 hrnek kompotované višně bez pecky

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve upečeme piškotový korpus. Formu vytřeme máslem a vysypeme hrubou moukou, troubu předehřejeme na 170 °C. Připravíme si těsto. Bílky oddělíme od žloutků a z bílků se špetkou soli vyšleháme pevný sníh. Žloutky s cukrem utřeme do husté pěny a vmícháme kakaový prášek. Pak do směsi postupně zapracujeme mouku a bílky. Těsto přendáme do formy a zvolna pečeme v předehřáté troubě přibližně 25 - 30 minut. Upečený korpus vyjmeme z formy a necháme vychladnout

  2. Mezitím si připravíme krém. Ze 40 g másla a 2 lžic mouky upražíme světlou jíšku, kterou zalijeme smetanou s kakaovým práškem a vše svaříme do husté kaše, kterou necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a postupně přidáváme kakaovou kaši

  3. Kompotované višně necháme okapat a z marcipánu vykrájíme srdíčka

  4. Upečený vychladlý korpus podélně rozkrojíme na poloviny a naplníme krémem, který poklademe višněmi. Dortík polijeme tmavou polevou, ozdobíme višněmi a marcipánovými srdíčky a necháme v chladu ztuhnout

  5. Kakaový dort podáváme se šlehačkou ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!