Dušené hovězí maso na víně recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 50 g slanina sůl 4 ks mrkev 1 ks bobkový list 2 ks velká cibule 500 ml červené víno 2 snítky zelená petrželka sušený tymián mletý černý pepř 3 kuličky celý černý pepř 500 g hovězí maso (plec, kýta)
Postup Dušené hovězí maso na víně
Postup přípravy receptu
-
Maso omyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Slaninu nakrájíme na kostičky
Do mísy střídavě klademe nakrájené maso a cibuli. Přidáme bobkový list, celý pepř, petržel, tymián a sůl. Vše zalijeme vínem a necháme přes noc rozležet. Potom víno scedíme do jiné misky a maso oddělíme od cibule. Koření již dále nepoužijeme
Na oleji necháme rozškvařit slaninu a na ní orestujeme maso. Vmícháme okapanou cibuli a nastrouhanou mrkev. Ještě asi 2 minuty restujeme a potom vše zalijeme slitým vínem. Dusíme pod pokličkou na mírném ohni doměkka. Vzniklou šťávu podle potřeby můžeme ředit vývarem, nebo zahustit tmavou instantní jíškou, popřípadě solamylem
Dušené hovězí maso na víně podáváme s těstovinami, rýží nebo s pečivem. Vhodným doplňkem jsou čerstvé zeleninové saláty.