Dušené hovězí s hráškem a mrkví recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl máslo 2 ks cibule 1 lžička kmín 80 g sádlo citron 2 ks mrkev cukr krupice 1 kostka masox 2 lžíce hladká mouka 500 g hovězí maso vařené brambory 1 lžíce worcesterová omáčka mletý černý pepř 2 balíčky mražený hrášek s mrkví
Postup Dušené hovězí s hráškem a mrkví
Postup přípravy receptu
-
Maso očistíme, opláchneme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a drobně nakrájíme
Sádlo rozpustíme v kastrolu a smažíme na něm cibuli, dokud nezesklovatí. Přidáme maso a zprudka opékáme, dokud se maso nezatáhne a nepustí šťávu. Pak ho osolíme, okmínujeme a opepříme. Podlijeme vývarem, připraveným z kostky masoxu a hrnku horké vody. Hovězí necháme na mírném ohni dusit pod pokličkou asi 2 hodiny, podle druhu masa
Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka nebo kostičky. Osmahneme ji na másle, pak přisypeme i mraženou mrkev s hráškem a ještě chvíli smažíme, dokud mražená zelenina nepovolí. Posolíme, pokapeme worcesterovou omáčkou a citronovou šťávou, podle chuti můžeme i osladit lžičkou cukru. Mrkvovou směs přidáme k masu a společně dusíme do změknutí masa. Podle potřeby podléváme
Z másla a hladké mouky usmažíme růžovou jíšku a necháme ji vychladnout. Vychladlou ji vmícháme ke konci dušení k masu a zelenině. Omáčka se zahustí. Dochutíme solí, pepřem, cukrem, nebo i šťávou z citronu
Pozn: K přípravě můžeme použít hovězí maso zadní i libovější přední, nebo i roštěnec. Dobu přípravy lze zkrátit, pokud budeme maso vařit s mrkví v papinově hrnci
Hovězí maso, dušené s mrkví a hráškem, podáváme s uvařenými brambory.