Dýně po krnovsku recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek 6 ks vejce 2 ks cibule 15 dkg sýr 1 kg dýně 1 lžíce máslo na smažení 2 lžíce kysaná smetana 2-3 špetky muškátový oříšek 1 kelímek smetana ke šlehání 1 lžíce petrželová nať podle chuti sůl chilli koření mletý černý pepř podle potřeby máslo na vymazání
Postup Dýně po krnovsku recept
Postup přípravy receptu
-
Dýni nakrájíme na hranolky nebo na kostičky a dáme vařit do páry asi na 7 - 10 minut. Pokud máme dýni z mrazničky, jen ji propláchneme na sítu studenou vodou a necháme okapat. Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno a osmažíme ji na lžíci másla. Vejce uvaříme natvrdo, česnek prolisujeme, petrželku nebo estragon nasekáme nadrobno a tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle.
Pekáč vymažeme máslem a urovnáme do něj kousky dýně. Osolíme, opepříme, okořeníme podle chuti chilli kořením a posypeme osmaženou cibulí. Dále poklademe plátky vařených vajec, ty posypeme nasekanou petrželkou a strouhaným sýrem. Smícháme obě smetany a ochutíme prolisovaným česnekem, muškátovým oříškem, solí, pepřem a chilli kořením. Pekáč zalijeme okořeněnými smetanami a dáme péct.
Dýňový pokrm upečeme v předehřáté troubě dorůžova.
Dýni po krnovsku podáváme s různě upravenými brambory nebo s pečivem. Při přípravě můžeme také nakrájet vařené brambory na kolečka a dát je pod dýni a na vejce.