Dýňová omáčka se zeleninou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 ks cibule 80 dkg dýně 0 l zeleninový vývar 1 kelímek smetana ke šlehání 40 dkg zeleninová směs 0 lžiček country koření podle chuti sůl kardamon masox muškátový oříšek kari koření mletý černý pepř podle potřeby hladká mouka
Postup Dýňová omáčka se zeleninou recept
Postup přípravy receptu
-
Do málo osoleného zeleninového vývaru dáme uvařit doměkka nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou dýni. Můžeme povařit i s country kořením. Po povaření hodně zahustíme moukou, přidáme buď kari nebo kardamon s muškátovým oříškem a pepřem a na chvíli odstavíme, aby to trochu zchladlo.
Zatím povaříme v mírně osolené vodě zmraženou zeleninovou směs, třeba Královskou směs či Směs s brokolicí.
Dýni v hrnci pořádně umixujeme a vmícháme do ní smetanu. Ochutnáme a dochutíme třeba solí či zeleninovým masoxem, jak je každému libo. Až na malé množství slijeme vodu ze zeleniny a vmícháme zeleninu do omáčky. Za chvilku znovu ochutnáme a popřípadě dosolíme a podáváme.
Pro domácnosti, kde se vaří i z masa, je na vaření dýně možné použít zbytky vývaru z masa z předchozího dne. Nebojte se ani uzeného vývaru, mile mě překvapil. Pozor, při vaření dýně si nic nezacákejte, hodně barví.
Dýňovou omáčku se zeleninou a rýží podáváme s rýží nebo pro zpestření chuti s čočkou na kyselo či bílými fazolemi, trochu ostřeji upravenými.