Dýňová polévka s jablkem a zázvorem recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 300 ml vývar 2 lžíce máslo 1 ks cibule 1/2 ks jablko 1/2 ks citron zázvor dýňová semínka mletý pepř zakysaná smetana muškátový oříšek parmezán 180 ml smetana ke šlehání koření garam masala 600 g dýně hokaido
Postup Dýňová polévka s jablkem a zázvorem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si očistíme a nakrájíme dýni na kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno a na másle necháme zpěnit. Přidáme dýni a pořádně orestujeme. Poté přidáme polovinu nakrájeného jablka a zalijeme vývarem (může být kuřecí, zeleninový, v nouzi i jen voda) tak, aby vykukovaly špičky kostek dýně. Zde stačilo zhruba 300 ml. Je-li vývar osolen, již nesolíme. Přikryjeme poklicí, přivedeme k varu, stáhneme plamen na minimum a necháme probublávat cca 15 - 30 minut doměkka
Pokud je již dýně měkká, odstavíme z plotny a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence. Vmícháme smetanu ke šlehání. Smetanu přidáváme postupně až do požadované konzistence, nemusíme využít celé balení
Přidáme také koření, tedy garam masala, zázvor, muškátový oříšek, pepř, sůl a pár kapek šťávy z citronu. Ochutnáme a případně ještě doladíme
Na suché rozpálené pánvi si opražíme dýňová semínka. Jakmile uslyšíme praskání, máme hotovo a odstavíme z plotny, aby semínka nezhořkla
Dýňovou polévku s jablky a zázvorem podáváme ozdobenou opraženými dýňovými semínky, zakysanou smetanou, plátky parmezánu a snítkou rukoly.