Dýňová polévka s vůní dálek recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 l vývar 1 ks cibule 1-2 kostky bujon 1 ks dýně hokkaido podle chuti sůl kari koriandr nové koření mletý černý pepř smetana na vaření mletý muškátový oříšek na ozdobu bazalka čerstvá bazalka podle potřeby olivový olej
Postup Dýňová polévka s vůní dálek recept
Postup přípravy receptu
-
Dýni hokkaido zbavíme stopky, důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Dále ji rozkrojíme, zbavíme semínek a i se slupkou nakrájíme na větší kostky, které poklademe na plech s pečicím papírem. Dýni dáme péct do předehřáté trouby cca na 45 - 60 minut. Že jsou kostky hotové poznáme tak, že slupka krásně změkla a dýně má sytě oranžovou barvu.
Plech s dýní vyndáme a zatím si v hrnci na olivovém oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli do zesklovatění. Přidáme kostky dýně a krátce orestujeme ještě společně. Potom přidáme vodu či polovinu vývaru (nejlépe hovězího, vegetariáni jej mohou nahradit zeleninovým), aby byly kostky 1 - 2 cm pod hladinou, přiklopíme pokličkou a od momentu varu ještě asi 10 minut podusíme na mírném ohni.
Hrnec odstavíme z plotny a přímo v něm ponorným mixérem najemno rozšleháme dýni a cibuli ve vodě (vývaru). Směs bude pravděpodobně celkem hustá, proto ji zředíme zbytkem vývaru nebo doplníme vodu. Podle potřeby pak dochutíme hovězím či zeleninovým bujonem.
Dýňovou polévku pak osolíme, opepříme a dále okořeníme podle chuti trochou kari, koriandru a mletého muškátového oříšku. Přidáme také 3 - 4 kuličky nového koření.
Nakonec dýňovou polévku s vůní dálek za stálého míchání zjemníme trochou smetany na vaření a necháme ještě chvíli provařit.
Dýňovou polévku s vůní dálek podáváme s krutony, pečivem i samotnou. Můžeme dozdobit lístkem bazalky.