Dýňová polévka s vůní dálek recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 l vývar
1 ks cibule
1-2 kostky bujon
1 ks dýně hokkaido
podle chuti
sůl
kari
koriandr
nové koření
mletý černý pepř
smetana na vaření
mletý muškátový oříšek
na ozdobu
bazalka
čerstvá bazalka
podle potřeby
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Dýni hokkaido zbavíme stopky, důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Dále ji rozkrojíme, zbavíme semínek a i se slupkou nakrájíme na větší kostky, které poklademe na plech s pečicím papírem. Dýni dáme péct do předehřáté trouby cca na 45 - 60 minut. Že jsou kostky hotové poznáme tak, že slupka krásně změkla a dýně má sytě oranžovou barvu.

  2. Plech s dýní vyndáme a zatím si v hrnci na olivovém oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli do zesklovatění. Přidáme kostky dýně a krátce orestujeme ještě společně. Potom přidáme vodu či polovinu vývaru (nejlépe hovězího, vegetariáni jej mohou nahradit zeleninovým), aby byly kostky 1 - 2 cm pod hladinou, přiklopíme pokličkou a od momentu varu ještě asi 10 minut podusíme na mírném ohni.

  3. Hrnec odstavíme z plotny a přímo v něm ponorným mixérem najemno rozšleháme dýni a cibuli ve vodě (vývaru). Směs bude pravděpodobně celkem hustá, proto ji zředíme zbytkem vývaru nebo doplníme vodu. Podle potřeby pak dochutíme hovězím či zeleninovým bujonem.

  4. Dýňovou polévku pak osolíme, opepříme a dále okořeníme podle chuti trochou kari, koriandru a mletého muškátového oříšku. Přidáme také 3 - 4 kuličky nového koření.

  5. Nakonec dýňovou polévku s vůní dálek za stálého míchání zjemníme trochou smetany na vaření a necháme ještě chvíli provařit.

  6. Dýňovou polévku s vůní dálek podáváme s krutony, pečivem i samotnou. Můžeme dozdobit lístkem bazalky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!