Eintopf z dušené rýže a dubáků recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek sůl 50 g máslo 1 ks cibule voda 1 ks citron 1 ks červená kapie 100 g mražený hrášek 250 g dlouhozrnná rýže čerstvě mletý černý pepř 1 svazeček čerstvá petrželová nať 1 hrst sušené dubáky 250 ml voda z namočení dubáků
Postup Eintopf z dušené rýže a dubáků
Postup přípravy receptu
-
Sušené dubáky namočíme na 30 minut do teplé vody. Cibuli očistíme a pokrájíme na jemno, očištěný česnek pokrájíme na drobné kostky, petrželovou nať posekáme na drobno, vymačkáme šťávu z citronu a feferonku pokrájíme na jemno
Čerstvou červenou kapii zbavíme jádřince, žilek a semínek, omyjeme a pokrájíme na kratší proužky. Zelený hrášek necháme ve studené vodě rozmrazit, potom scedíme od vody. Dlouhozrnnou rýži několikrát omyjeme ve vlažné vodě a necháme dobře odkapat od vody na sítku
V hrnci na rozehřátém másle orestujeme cibuli, feferonku, kapii a rýži do zesklovatění, krátce opečeme česnek, jen ho necháme pěkně rozvonět - asi 1 minutu, přidáme namočené dubáky, přilijeme horkou vodu, které má být spolu s vodou z dubáků dvojnásobné množství
Přilijeme citronovou šťávu, osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým kořením, přivedeme vodu do varu, promícháme, hrnec přikryjeme pokličkou. Dále snížíme plamen na minimum a na mírném ohni dusíme 15 minut
Vypneme plamen a necháme dojít ještě 15 minut pod pokličkou. Na závěr vmícháme scezený hrášek, který změkne zbytkovým teplem pod pokličkou, přidáme posekanou petrželovou nať a rýži načechráme vidličkou
Eintopf z dušené rýže a dubáků servírujeme horký. Jde o rychlý mimořádně chutný voňavý eintopf, k tomu nádherně vonící po dubácích a česneku s jemně osvěžující pikantní chutí po citronové šťávě a feferonce.