Eintopf z dušené rýže a dubáků recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
sůl
50 g máslo
1 ks cibule
voda
1 ks citron
1 ks červená kapie
100 g mražený hrášek
250 g dlouhozrnná rýže
čerstvě mletý černý pepř
1 svazeček čerstvá petrželová nať
1 hrst sušené dubáky
250 ml voda z namočení dubáků

Postup přípravy receptu

  1. Sušené dubáky namočíme na 30 minut do teplé vody. Cibuli očistíme a pokrájíme na jemno, očištěný česnek pokrájíme na drobné kostky, petrželovou nať posekáme na drobno, vymačkáme šťávu z citronu a feferonku pokrájíme na jemno

  2. Čerstvou červenou kapii zbavíme jádřince, žilek a semínek, omyjeme a pokrájíme na kratší proužky. Zelený hrášek necháme ve studené vodě rozmrazit, potom scedíme od vody. Dlouhozrnnou rýži několikrát omyjeme ve vlažné vodě a necháme dobře odkapat od vody na sítku

  3. V hrnci na rozehřátém másle orestujeme cibuli, feferonku, kapii a rýži do zesklovatění, krátce opečeme česnek, jen ho necháme pěkně rozvonět - asi 1 minutu, přidáme namočené dubáky, přilijeme horkou vodu, které má být spolu s vodou z dubáků dvojnásobné množství

  4. Přilijeme citronovou šťávu, osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým kořením, přivedeme vodu do varu, promícháme, hrnec přikryjeme pokličkou. Dále snížíme plamen na minimum a na mírném ohni dusíme 15 minut

  5. Vypneme plamen a necháme dojít ještě 15 minut pod pokličkou. Na závěr vmícháme scezený hrášek, který změkne zbytkovým teplem pod pokličkou, přidáme posekanou petrželovou nať a rýži načechráme vidličkou

  6. Eintopf z dušené rýže a dubáků servírujeme horký. Jde o rychlý mimořádně chutný voňavý eintopf, k tomu nádherně vonící po dubácích a česneku s jemně osvěžující pikantní chutí po citronové šťávě a feferonce.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!