Estonský kringel - skořicový věnec recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 lžíce cukr 1 lžička sůl 50 g máslo 2 ks žloutek 250 ml mléko 40 g droždí 600 g hladká mouka náplň 100 g máslo 5-10 lžic cukr krupice 1-3 lžičky mletá skořice
Postup Estonský kringel - skořicový věnec recept
Postup přípravy receptu
-
Do trochy vlažného mléka rozdrobíme droždí, osladíme, zasypeme lžící mouky a necháme vzejít kvásek, počkáme asi 5 - 10 minut. Připravený kvásek vlijeme do hladké mouky promíchané se lžičkou solí, přidáme rozpuštěné máslo, zbytek mléka, žloutky a vypracujeme tužší těsto.
Když těsto zdvojnásobí svůj objem, což trvá asi 45 minut, těsto rozdělíme na 2 poloviny a každý díl rozválíme co nejtenčeji, na plát asi tak 40 x 30 cm. Plát těsta potřeme změklým máslem, ale ne rozehřátým, protože by moc teklo. Nakonec podle chuti posypeme cukrem se skořicí.
Těsto zabalíme jako roládu a středem po celé délce rozřízneme, následně jednotlivé pruhy spleteme do sebe a vytvoříme věnec, který přendáme na plech a necháme asi 20 minut ještě kynout.
Skořicový věnec vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme 15 minut na horkovzduch a potom zmírníme teplotu na 150 °C a pečeme další asi půl hodiny dorůžova. Pokud je věnec dobře vypečený, krásně křupe.
Estonský kringel - skořicový věnec podáváme jako křupavý moučník s jedinečnou skořicovou příchutí.