Flódni recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 350 g máslo 4 lžíce strouhanka 2 ks žloutek 3 ks jablko 10 g droždí 70 g cukr krystal 200 g cukr krystal 200 g cukr krystal 3 lžíce cukr krystal 1 lžička mletá skořice 1 ks citronová kůra 600 g polohrubá mouka 250 g vlašské ořechy 2 dl studená voda 2 lžíce švestková povidla 1 dl teplá voda 1 dl teplá voda 250 g mletý mák
Postup Flódni
Postup přípravy receptu
-
Na těsto smícháme mouku, změklé máslo, sůl, cukr, rozdrobené droždí s vodou a hněteme. Propracované těsto zakryjeme a vložíme na hodinu do lednice
Rozdělíme těsto na 4 stejné části. Jednu část vyválíme a položíme do koláčové formy o průměru 26 cm vyložené pečícím papírem. Těsto pěkně usadíme do formy a propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Další 3 části těsta už pečeme jako kulaté pláty, takže stačí, když těstem vyložíme pouze dno dortové formy, ale už ne stěny. Tyto korpusy jsou pouze předpečené
Připravíme si makovou náplň. Smícháme mák s cukrem a zalijeme horkou vodou. Smícháme vše pečlivě
Na ořechovo-povidlovou smícháme povidla, namleté ořechy, cukr a zalijeme horkou vodou. Důkladně rozmícháme
Na jablkovou náplň si nahrubo nastrouháme oloupaná jablka a citronovou kůru najemno. Všechny ingredience na náplň 2 smícháme dohromady
Vezmeme koláčovou formu a položíme do ní první upečený plát těsta s okraji. Na dno natřeme ořechovo-povidlovou náplň. Na náplň položíme již kulatý předpečený plát těsta. Ten pokryjeme makovou náplní. Na ni položíme další kulatý plát těsta. Na něj rozetřeme jablečnou náplň. Nakonec vše zakryjeme posledním plátem těsta. Vzniklé okraje mezí prvním a posledním plátem těsta dobře spojíme dohromady. Nakonec horní plát těsta potřeme rozkvedlaným vejcem. Flódni dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme asi 35 minut
Upečený moučník Flódni necháme vychladnout, nakrájíme a můžeme podávat.