Flódni recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 lžička sůl
350 g máslo
4 lžíce strouhanka
2 ks žloutek
3 ks jablko
10 g droždí
70 g cukr krystal
200 g cukr krystal
200 g cukr krystal
3 lžíce cukr krystal
1 lžička mletá skořice
1 ks citronová kůra
600 g polohrubá mouka
250 g vlašské ořechy
2 dl studená voda
2 lžíce švestková povidla
1 dl teplá voda
1 dl teplá voda
250 g mletý mák

Postup přípravy receptu

  1. Na těsto smícháme mouku, změklé máslo, sůl, cukr, rozdrobené droždí s vodou a hněteme. Propracované těsto zakryjeme a vložíme na hodinu do lednice

  2. Rozdělíme těsto na 4 stejné části. Jednu část vyválíme a položíme do koláčové formy o průměru 26 cm vyložené pečícím papírem. Těsto pěkně usadíme do formy a propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Další 3 části těsta už pečeme jako kulaté pláty, takže stačí, když těstem vyložíme pouze dno dortové formy, ale už ne stěny. Tyto korpusy jsou pouze předpečené

  3. Připravíme si makovou náplň. Smícháme mák s cukrem a zalijeme horkou vodou. Smícháme vše pečlivě

  4. Na ořechovo-povidlovou smícháme povidla, namleté ořechy, cukr a zalijeme horkou vodou. Důkladně rozmícháme

  5. Na jablkovou náplň si nahrubo nastrouháme oloupaná jablka a citronovou kůru najemno. Všechny ingredience na náplň 2 smícháme dohromady

  6. Vezmeme koláčovou formu a položíme do ní první upečený plát těsta s okraji. Na dno natřeme ořechovo-povidlovou náplň. Na náplň položíme již kulatý předpečený plát těsta. Ten pokryjeme makovou náplní. Na ni položíme další kulatý plát těsta. Na něj rozetřeme jablečnou náplň. Nakonec vše zakryjeme posledním plátem těsta. Vzniklé okraje mezí prvním a posledním plátem těsta dobře spojíme dohromady. Nakonec horní plát těsta potřeme rozkvedlaným vejcem. Flódni dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme asi 35 minut

  7. Upečený moučník Flódni necháme vychladnout, nakrájíme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy