Francouzské brambory se sýrem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžička sůl
2 ks vejce
2 lžíce petrželka
500 ml mléko
2 ks pórek
1/2 lžičky bílý pepř
2 lžíce hladká mouka
muškátový oříšek
8 ks střední brambory
500 g libový salám
6 lžic rozpuštěný tuk (máslo)
3 lžíce strouhaný sýr Gouda
4 lžíce strouhaný sýr Gouda

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a vaříme v osolené vodě 20 minut. Pak vodu slijeme a brambory trochu pomačkáme. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Salám (šunkový, kuřecí, junior) nakrájíme na špalíčky nebo kostky. Polovinu mléka uvedeme do varu a odstavíme

  2. Do mléka přidáme sůl, pepř i muškátový oříšek a zašleháme vejce. Salám s pórkem opečeme na 3 lžících rozehřátého tuku. Na zbylém tuku zpěníme mouku, za stálého míchání ji zalijeme druhou polovinou mléka a provaříme. Pak do vzniklé omáčky vmícháme nastrouhaný sýr a necháme ho roztavit

  3. Pekáč (zapékací mísu) lehce vymastíme a vložíme do něj brambory. Brambory zalijeme ochuceným mlékem a zlehka promícháme. Nahoru nasypeme pórek se salámem a vše zalijeme horkou sýrovou omáčkou

  4. Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 10 minut na 200°C. Pak povrch brambor posypeme strouhaným sýrem, posypeme jemně sekanou petrželkou a ještě 5 minut dopékáme (sýr se nám krásně roztaví)

  5. Francouzské brambory se sýrem rozdělíme na talíře a podáváme se sterilovanými okurkami, zeleninovým salátem nebo čerstvou zeleninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!