Francouzské brambory se sýrem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 2 ks vejce 2 lžíce petrželka 500 ml mléko 2 ks pórek 1/2 lžičky bílý pepř 2 lžíce hladká mouka muškátový oříšek 8 ks střední brambory 500 g libový salám 6 lžic rozpuštěný tuk (máslo) 3 lžíce strouhaný sýr Gouda 4 lžíce strouhaný sýr Gouda
Postup Francouzské brambory se sýrem
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a vaříme v osolené vodě 20 minut. Pak vodu slijeme a brambory trochu pomačkáme. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Salám (šunkový, kuřecí, junior) nakrájíme na špalíčky nebo kostky. Polovinu mléka uvedeme do varu a odstavíme
Do mléka přidáme sůl, pepř i muškátový oříšek a zašleháme vejce. Salám s pórkem opečeme na 3 lžících rozehřátého tuku. Na zbylém tuku zpěníme mouku, za stálého míchání ji zalijeme druhou polovinou mléka a provaříme. Pak do vzniklé omáčky vmícháme nastrouhaný sýr a necháme ho roztavit
Pekáč (zapékací mísu) lehce vymastíme a vložíme do něj brambory. Brambory zalijeme ochuceným mlékem a zlehka promícháme. Nahoru nasypeme pórek se salámem a vše zalijeme horkou sýrovou omáčkou
Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 10 minut na 200°C. Pak povrch brambor posypeme strouhaným sýrem, posypeme jemně sekanou petrželkou a ještě 5 minut dopékáme (sýr se nám krásně roztaví)
Francouzské brambory se sýrem rozdělíme na talíře a podáváme se sterilovanými okurkami, zeleninovým salátem nebo čerstvou zeleninou.