Francouzský jablečný dort recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
1 ks vejce
50 g máslo
50 g cukr moučka
125 g hladká mouka
0.4 balíčku kypřicí prášek do pečiva
náplň 1
1 kg jablko
1 balíček vanilkový cukr
150 ml studená voda
2 balíčky skořicový cukr
náplň 2
5 g želatina
250 ml smetana ke šlehání
2 lžíce studená voda
podle potřeby
tuk na vymazání
na ozdobu
strouhaná čokoláda

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, másla nebo margarínu, moučkového cukru, vejce, kypřícího prášku a špetky soli vypracujeme těsto. Těstem vyložíme dno předem vymazané formy a dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C asi 20 minut.

  2. Připravíme jablečnou náplň. Jablka oloupeme, vybereme jádřince a najemno nastrouháme. Takto připravených jablek je 1kg. Do jablek přidáme skořicové cukry a podusíme. Do podušených jablek přidáme pudink smíchaný s vodou a uvaříme do zhoustnutí. Ještě horkou náplň nalijeme na upečený korpus a necháme vychladnout.

  3. Nyní si připravíme šlehačkovou náplň. Želatinu (jednu lžičku) necháme ve studené vodě nabobtnat a potom ji ve vodní lázni rozpustíme a necháme vychladnout. Šlehačku vyšleháme do tuha a opatrně zašleháme rozpuštěnou želatinu, která nesmí být horká.

  4. Na vychladlou jablkovou náplň navrstvíme šlehačkovou náplň a nazdobíme nastrouhanou čokoládou. Poté necháme ztuhnout v lednici.

  5. Francouzský jablečný dort nakrájíme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!