Francouzský jablečný dort recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 1 ks vejce 50 g máslo 50 g cukr moučka 125 g hladká mouka 0.4 balíčku kypřicí prášek do pečiva náplň 1 1 kg jablko 1 balíček vanilkový cukr 150 ml studená voda 2 balíčky skořicový cukr náplň 2 5 g želatina 250 ml smetana ke šlehání 2 lžíce studená voda podle potřeby tuk na vymazání na ozdobu strouhaná čokoláda
Postup Francouzský jablečný dort recept
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, másla nebo margarínu, moučkového cukru, vejce, kypřícího prášku a špetky soli vypracujeme těsto. Těstem vyložíme dno předem vymazané formy a dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C asi 20 minut.
Připravíme jablečnou náplň. Jablka oloupeme, vybereme jádřince a najemno nastrouháme. Takto připravených jablek je 1kg. Do jablek přidáme skořicové cukry a podusíme. Do podušených jablek přidáme pudink smíchaný s vodou a uvaříme do zhoustnutí. Ještě horkou náplň nalijeme na upečený korpus a necháme vychladnout.
Nyní si připravíme šlehačkovou náplň. Želatinu (jednu lžičku) necháme ve studené vodě nabobtnat a potom ji ve vodní lázni rozpustíme a necháme vychladnout. Šlehačku vyšleháme do tuha a opatrně zašleháme rozpuštěnou želatinu, která nesmí být horká.
Na vychladlou jablkovou náplň navrstvíme šlehačkovou náplň a nazdobíme nastrouhanou čokoládou. Poté necháme ztuhnout v lednici.
Francouzský jablečný dort nakrájíme a můžeme podávat.