Francouzský lop recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek 0 lžic sůl 2 ks vejce 35 dkg strouhanka 2 lžičky olivový olej 3 lžíce slunečnicový olej 1 lžíce polohrubá mouka 200 ml polotučné mléko podle chuti hrášek řeřicha majoránka tymián 2 hrstě ementál kečup bazalka cukr moučka kukuřice
Postup Francouzský lop recept
Postup přípravy receptu
-
Vezmeme si středně velkou mísu. Do ní nasypeme asi 35 dkg strouhanky. Dále přidáme asi polévkovou lžíci polohrubé mouky a na špičku nože cukru moučka. Potom nabereme polévkovou lžíci, nebo polovinu lžíce, kuchyňské soli a vložíme rovněž do mísy.
Do suché směsi můžeme přidat z domácí zahrádky hromádku nakrájeného tymiánu, bazalky, řeřichy či majoránky. Bylinky čerstvé můžeme nahradit sušenými. Dále si připravíme dva či dva a půl stroužku česneku a jednoduše je do směsi nadrtíme. Vše pečlivě zamícháme a přikapeme asi dvě lžičky panenského olivového oleje.
Když je vše při sobě, přidáme asi 200 ml mléka. Znovu pečlivě zamícháme a do směsi přidáme nahrubo nastrouhaný ementál (dvě pořádně vrchovaté hrsti). Rozhodně sýrem nešetříme, ten je ve francouzském lopu nejlepší. Pokud ovšem nemáme ementál, nebude vadit, když přidáme čedar, výborná je i niva. Směs společně se sýrem důkladně prošťoucháme, snažíme se, aby nikde nevznikly jakékoliv bublinky. Nakonec přidáme i dvě středně velká vejce a důkladně promícháme.
Promíchané těsto přidáme na rozpálenou pánev s již rozehřátým slunečnicovým (nikoliv řepkovým) olejem. Smažíme z obou stran dozlatova, popřípadě až do ořechově hnědé.
Francouzský lop můžeme nakonec podle chuti posypat kukuřicí, čerstvým hráškem, přidat dokonce i kečup. Takto připravený francouzský lop podáváme. K lopu je vynikající čerstvá francouzská bageta.