Francouzský lop recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
0 lžic sůl
2 ks vejce
35 dkg strouhanka
2 lžičky olivový olej
3 lžíce slunečnicový olej
1 lžíce polohrubá mouka
200 ml polotučné mléko
podle chuti
hrášek
řeřicha
majoránka
tymián
2 hrstě ementál
kečup
bazalka
cukr moučka
kukuřice

Postup přípravy receptu

  1. Vezmeme si středně velkou mísu. Do ní nasypeme asi 35 dkg strouhanky. Dále přidáme asi polévkovou lžíci polohrubé mouky a na špičku nože cukru moučka. Potom nabereme polévkovou lžíci, nebo polovinu lžíce, kuchyňské soli a vložíme rovněž do mísy.

  2. Do suché směsi můžeme přidat z domácí zahrádky hromádku nakrájeného tymiánu, bazalky, řeřichy či majoránky. Bylinky čerstvé můžeme nahradit sušenými. Dále si připravíme dva či dva a půl stroužku česneku a jednoduše je do směsi nadrtíme. Vše pečlivě zamícháme a přikapeme asi dvě lžičky panenského olivového oleje.

  3. Když je vše při sobě, přidáme asi 200 ml mléka. Znovu pečlivě zamícháme a do směsi přidáme nahrubo nastrouhaný ementál (dvě pořádně vrchovaté hrsti). Rozhodně sýrem nešetříme, ten je ve francouzském lopu nejlepší. Pokud ovšem nemáme ementál, nebude vadit, když přidáme čedar, výborná je i niva. Směs společně se sýrem důkladně prošťoucháme, snažíme se, aby nikde nevznikly jakékoliv bublinky. Nakonec přidáme i dvě středně velká vejce a důkladně promícháme.

  4. Promíchané těsto přidáme na rozpálenou pánev s již rozehřátým slunečnicovým (nikoliv řepkovým) olejem. Smažíme z obou stran dozlatova, popřípadě až do ořechově hnědé.

  5. Francouzský lop můžeme nakonec podle chuti posypat kukuřicí, čerstvým hráškem, přidat dokonce i kečup. Takto připravený francouzský lop podáváme. K lopu je vynikající čerstvá francouzská bageta.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!