Grilované kalamáry s bermudskou salsou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr 2 stroužky česnek sůl 3 ks rajčata 1 ks cibule 1 lžička rozinky 100 ml voda 1/2 lžičky oregano 50 ml olivový olej 25 ml vinný ocet šťáva z 1 citronu 2 lžíce sezamový olej 1/2 lžičky římský kmín 1 lžička mořská sůl 1 lžička hořčičná semínka 1 kg čerstvé kalamáry 2 ks jalapeňos papričky
Postup Grilované kalamáry s bermudskou salsou
Postup přípravy receptu
-
Kalamáry omyjeme, očistíme a vysušíme papírovým ubrouskem. Pokapeme je olivovým olejem. Jestliže jsou velké, lehce je po stranách nařežeme ostrým nožem
Na rozpáleném grilu je po všech stranách ogrilujeme, vyjmeme do misky, pokapeme citronovou šťávou a lehce osolíme. Kalamáry by se měly grilovat na rozpáleném grilu, pokud se dělají pomalu, jsou pak gumové
Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Česnek oloupeme a nasekáme na plátky. Rajčata nakrájíme na hrubé kostičky. Na rozpálené pánvi na oleji zprudka osmahneme cibuli, přidáme česnek, hořčičná semínka a nahrubo nakrájené konzervované jalapeňos papričky
Potom přidáme nakrájená rajčata a zalijeme vinným octem. Zalijeme vodou, přidáme rozinky, kmín, oregano, cukr a podusíme cca 3 minuty. Dle chuti osolíme. Přidáme ke grilovaným kalamárům a podáváme
Grilované kalamáry s bermudskou salsou podáváme nejlépe s čerstvým bílým pečivem
Zdroj: Svět na pánvi aneb Cesta za Šéfkuchařskou čepicí, vydal Smart Press, 2012
Kuchařka šéfkuchaře Romana Dolejše je odrazem jeho kariéry - každému svému působišti věnoval jednu kapitolu, do níž vybral autentické místní recepty.