Grilované kalamáry s bermudskou salsou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
2 stroužky česnek
sůl
3 ks rajčata
1 ks cibule
1 lžička rozinky
100 ml voda
1/2 lžičky oregano
50 ml olivový olej
25 ml vinný ocet
šťáva z 1 citronu
2 lžíce sezamový olej
1/2 lžičky římský kmín
1 lžička mořská sůl
1 lžička hořčičná semínka
1 kg čerstvé kalamáry
2 ks jalapeňos papričky

Postup přípravy receptu

  1. Kalamáry omyjeme, očistíme a vysušíme papírovým ubrouskem. Pokapeme je olivovým olejem. Jestliže jsou velké, lehce je po stranách nařežeme ostrým nožem

  2. Na rozpáleném grilu je po všech stranách ogrilujeme, vyjmeme do misky, pokapeme citronovou šťávou a lehce osolíme. Kalamáry by se měly grilovat na rozpáleném grilu, pokud se dělají pomalu, jsou pak gumové

  3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Česnek oloupeme a nasekáme na plátky. Rajčata nakrájíme na hrubé kostičky. Na rozpálené pánvi na oleji zprudka osmahneme cibuli, přidáme česnek, hořčičná semínka a nahrubo nakrájené konzervované jalapeňos papričky

  4. Potom přidáme nakrájená rajčata a zalijeme vinným octem. Zalijeme vodou, přidáme rozinky, kmín, oregano, cukr a podusíme cca 3 minuty. Dle chuti osolíme. Přidáme ke grilovaným kalamárům a podáváme

  5. Grilované kalamáry s bermudskou salsou podáváme nejlépe s čerstvým bílým pečivem

  6. Zdroj: Svět na pánvi aneb Cesta za Šéfkuchařskou čepicí, vydal Smart Press, 2012

  7. Kuchařka šéfkuchaře Romana Dolejše je odrazem jeho kariéry - každému svému působišti věnoval jednu kapitolu, do níž vybral autentické místní recepty.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!