Grilované špízy na světlém pivu recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

160 g slanina
8 snítek rozmarýn
8 lístků šalvěj
280 g kuřecí prsa
1 ks červená paprika
1 ks žlutá paprika
8 plátků uzená slanina
560 g vepřové maso
360 g syrová klobása
podle chuti
sůl
mletá paprika
mletý černý pepř
omáčka
2 snítky tymián
2 snítky rozmarýn
15 lístků bazalka
1 ks šalotka
3 lžíce jablečný ocet
4 lžíce olivový olej
2 lžičky mletá paprika
15 ml světlé pivo
1 ks velké rajče
0 ks zelené chilli
marináda
2 snítky rozmarýn
1 ks citron
2 snítky šalvěj
2 lžíce olivový olej
330 ml světlé pivo

Postup přípravy receptu

  1. Syrovou klobásu a kuře si rozdělíme na 8 kusů stejné velikosti. Vepřové na 16 ks, stále stejná velikost jako u klobásy a kuřete. Vepřové kousky vložíme do misky a posypeme paprikou, záleží na nás, zda použijeme sladkou či pálivou. Slaninový plát nakrájíme na 8 ks. Do každého kusu slaniny přiložíme lístek šalvěje a slaninu přehneme. Na kuřecí kostku přiložíme kousek větvičky rozmarýnu a kompletně obalíme do uzeného slaninového plátku.Takto obalíme zbytek kuřecích kousků (celkem 8).

  2. Červené papriky zbavíme zrníček a nakrájíme z nich 16 čtverečků. U žluté (nebo zelené) papriky uděláme to samé.

  3. Přichystáme si ocelové nebo dřevěné špejle a postupně navlékáme kostku vepřového, čtverec červené papriky, kostku kuřete obaleného ve slanině, čtverec žluté papriky, klobásu, čtverec červené papriky, slaninu přehnutou se šalvějí, čtverec žluté papriky a ukončíme vepřovou kostkou. Takto zopakujeme u zbylých surovin a špejlí.

  4. Veškeré bylinky nasekáme najemno. Nasekané bylinky vložíme do mísy a zalijeme pivem. Přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř a olej. Marinádu promícháme a nalijeme na připravené špízy, které necháme marinovat 30 minut.

  5. Připravíme si omáčku: Šalotku a rajče nakrájíme na malé kousky. Tymián, bazalku a rozmarýn nalámeme. Šalotku zpěníme na oleji, přidáme rajčata, zelené chilli, bazalku, tymián a rozmarýn. Přilijeme ocet, vmícháme papriku, sůl, pepř a nakonec pivo. Omáčku vaříme na pomalém ohni asi 10 minut. Směs odstavíme a vložíme do hluboké sklenice, ponorným mixerem pečlivě rozmixujeme. Omáčku ještě jednou provaříme do úplného zhoustnutí.

  6. Špízy odebereme z marinády a začneme grilovat za občasného potírání zbytkem marinády pěkně do křupava ze všech stran, trvá to asi 20 minut.

  7. Grilované špízy na světlém pivu podáváme teplé. Při podávání doplníme pivní omáčkou zvlášť v mističce.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!