Grilovaný vepřový steak v bylinkách recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 0,25 l bílé víno 0,1 l olivový olej mletý pepř 5 kapek limetková šťáva 4 snítky čerstvý tymián 0,5 kg vepřová pečeně 2 snítky čerstvý rozmarýn 2 snítky čerstvé oregano olej na tácek 1 snítka rozmarýn či tymián (metlička)
Postup Grilovaný vepřový steak v bylinkách
Postup přípravy receptu
-
Na tento grilovaný pokrm potřebujeme půl kilogramu masa vhodného na grilování, například krkovici, kotlety, vepřovou pečeni. Maso nakrájíme napříč vlákny na plátky zhruba 1 cm silné
Připravíme jednoduchou marinádu z 0,25 l bílého vína, 1 dl olivového oleje a čerstvých bylinek (upřednostňujeme tymián, oregano, rozmarýn, podle chuti však je možné použít i jiné aromatické byliny) a můžeme zakápnout limetkou
Plátky masa jemně naklepeme, podle chuti osolíme a opepříme, ale zpravidla jen lehce, abychom neutlumili aroma bylinek. Maso na krajích nařízneme, vložíme do marinády a necháme odpočinout minimálně dvě hodiny, lépe déle, ideální je přes noc v ledničce
Postup grilování vepřových steaků v bylinkách je na venkovním grilu následující. Použijeme grilovací tácek, který potřeme olejem nebo jiným vhodným tukem a potom teprve vložíme marinované maso. Grilujeme zhruba 3 - 4 minuty na jedné straně nad hodně rozpálenými ohništěm, potom maso obrátíme, potřeme marinádou a grilujeme 3 - 4 minuty na druhé straně. Snížíme trochu teplotu (odhrneme uhlíky či posuneme rošt), aby nám výpek nečernal a opět obrátíme, potřeme marinádou a 2 - 3 minuty grilujeme, potom opět obrátíme maso a potřeme, po pár minutkách je maso hotové. Dbejte na to, ať je maso grilované nad žárem alespoň 10 minut, aby bylo dokonale udělané, na druhou stranu maso nevysušujte nad žárem dlouhou dobu. Podobně připravujeme na grilu plynovém či elektrickém kontaktním, samozřejmě bez tácku
Tip: Pro potírání marinádou můžete použít větvičku tymiánu či rozmarýnu
Vhodnou přílohou ke grilovanému vepřovému steaku v bylinkách je čerstvá zelenina - salát, hrášek, okurka či rajčata.