Grilovaný vepřový steak v bylinkách recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
0,25 l bílé víno
0,1 l olivový olej
mletý pepř
5 kapek limetková šťáva
4 snítky čerstvý tymián
0,5 kg vepřová pečeně
2 snítky čerstvý rozmarýn
2 snítky čerstvé oregano
olej na tácek
1 snítka rozmarýn či tymián (metlička)

Postup přípravy receptu

  1. Na tento grilovaný pokrm potřebujeme půl kilogramu masa vhodného na grilování, například krkovici, kotlety, vepřovou pečeni. Maso nakrájíme napříč vlákny na plátky zhruba 1 cm silné

  2. Připravíme jednoduchou marinádu z 0,25 l bílého vína, 1 dl olivového oleje a čerstvých bylinek (upřednostňujeme tymián, oregano, rozmarýn, podle chuti však je možné použít i jiné aromatické byliny) a můžeme zakápnout limetkou

  3. Plátky masa jemně naklepeme, podle chuti osolíme a opepříme, ale zpravidla jen lehce, abychom neutlumili aroma bylinek. Maso na krajích nařízneme, vložíme do marinády a necháme odpočinout minimálně dvě hodiny, lépe déle, ideální je přes noc v ledničce

  4. Postup grilování vepřových steaků v bylinkách je na venkovním grilu následující. Použijeme grilovací tácek, který potřeme olejem nebo jiným vhodným tukem a potom teprve vložíme marinované maso. Grilujeme zhruba 3 - 4 minuty na jedné straně nad hodně rozpálenými ohništěm, potom maso obrátíme, potřeme marinádou a grilujeme 3 - 4 minuty na druhé straně. Snížíme trochu teplotu (odhrneme uhlíky či posuneme rošt), aby nám výpek nečernal a opět obrátíme, potřeme marinádou a 2 - 3 minuty grilujeme, potom opět obrátíme maso a potřeme, po pár minutkách je maso hotové. Dbejte na to, ať je maso grilované nad žárem alespoň 10 minut, aby bylo dokonale udělané, na druhou stranu maso nevysušujte nad žárem dlouhou dobu. Podobně připravujeme na grilu plynovém či elektrickém kontaktním, samozřejmě bez tácku

  5. Tip: Pro potírání marinádou můžete použít větvičku tymiánu či rozmarýnu

  6. Vhodnou přílohou ke grilovanému vepřovému steaku v bylinkách je čerstvá zelenina - salát, hrášek, okurka či rajčata.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!