Guláš v tlakovém hrnci recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4 lžíce sádlo 4 ks cibule (střední) 800 g hovězí přední maso 1 kostka hovězího bujonu podle chuti 4 stroužky česnek sůl majoránka drcený kmín 2 lžíce mletá sladká paprika mletý černý pepř 0.5 lžičky mletá pálivá paprika podle potřeby voda tmavá jíška
Postup Guláš v tlakovém hrnci recept
Postup přípravy receptu
-
Cibule očistíme a naksekáme nadrobno. Maso nakrájíme na kostky asi 4x4cm.
V tlakovém hrnci rozehřejeme sádlo a cibuli v něm necháme pomalu zesklovatět. Pak zvýšíme teplotu na maximum, přisypeme papriku a restujeme asi jen půl minutky, aby paprika nezhořkla. Rychle přidáme maso a restujeme jej, aby se zatáhlo.
Maso smažíme několik minut než začne vonět a pouštět šťávu, pak maso osolíme, opepříme, přidáme kmín a podlijeme vodou tak, aby se nám maso dusilo a ne vařilo. Důkladně promícháme, zavřeme tlakový hrnec a dáme dusit. Zatím si oloupeme a prolisujeme česnek a z bujonu si připravíme vroucí vývar.
Asi po 30 minutách by mělo být maso měkké. Nemělo by však být moc měkké, aby se nerozpadalo až na vlákna.
Přidáme vroucí vodu s rozpuštěnou kostkou bujonu. Celkem budeme mít 2 - 2,5 l guláše a necháme provařit.
Do vroucího guláše přisypeme dle potřeby jíšku nebo strouhaný chléb. Jíšky dáváme raději méně, protože guláš zahustí až po chvíli míchání. Přidáme lisovaný česnek a majoránku.
Necháme lehce prohřát a podáváme. Guláš je nejlepší mezi druhým a sedmým dnem, i když je to proti hygienickým předpisům.