Guláš v tlakovém hrnci recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 lžíce sádlo
4 ks cibule (střední)
800 g hovězí přední maso
1 kostka hovězího bujonu
podle chuti
4 stroužky česnek
sůl
majoránka
drcený kmín
2 lžíce mletá sladká paprika
mletý černý pepř
0.5 lžičky mletá pálivá paprika
podle potřeby
voda
tmavá jíška

Postup přípravy receptu

  1. Cibule očistíme a naksekáme nadrobno. Maso nakrájíme na kostky asi 4x4cm.

  2. V tlakovém hrnci rozehřejeme sádlo a cibuli v něm necháme pomalu zesklovatět. Pak zvýšíme teplotu na maximum, přisypeme papriku a restujeme asi jen půl minutky, aby paprika nezhořkla. Rychle přidáme maso a restujeme jej, aby se zatáhlo.

  3. Maso smažíme několik minut než začne vonět a pouštět šťávu, pak maso osolíme, opepříme, přidáme kmín a podlijeme vodou tak, aby se nám maso dusilo a ne vařilo. Důkladně promícháme, zavřeme tlakový hrnec a dáme dusit. Zatím si oloupeme a prolisujeme česnek a z bujonu si připravíme vroucí vývar.

  4. Asi po 30 minutách by mělo být maso měkké. Nemělo by však být moc měkké, aby se nerozpadalo až na vlákna.

  5. Přidáme vroucí vodu s rozpuštěnou kostkou bujonu. Celkem budeme mít 2 - 2,5 l guláše a necháme provařit.

  6. Do vroucího guláše přisypeme dle potřeby jíšku nebo strouhaný chléb. Jíšky dáváme raději méně, protože guláš zahustí až po chvíli míchání. Přidáme lisovaný česnek a majoránku.

  7. Necháme lehce prohřát a podáváme. Guláš je nejlepší mezi druhým a sedmým dnem, i když je to proti hygienickým předpisům.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!