Houbový kuba z čerstvých hub recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek sůl 1 hrst majoránka 2 - 3 ks cibule kmín 120 g sádlo 1 lžíce rostlinný olej 2 misky čerstvé houby čerstvá petrželka mletý černý pepř 400 g ječné kroupy
Postup Houbový kuba z čerstvých hub
Postup přípravy receptu
-
Staročeský recept si žádá hodně sádla, ale někomu sádlo z nejrůznějších důvodů nevyhovuje, v tom případě použijeme máslo
Kroupy propláchneme a namočíme přes noc do vody. Ráno vodu slijeme, zalijeme novou vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Kroupy vaříme 15 - 20 minut
Čerstvé houby očistíme. Kloboučky otřeme hadříkem a nohy oškrábeme. Houby nakrájíme na větší kousky. Na recept lze samozřejmě použít i houby sušené. Ty před přípravou namočíme do vody. Cibule oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uvařené kroupy scedíme. Zapékací mísu či pekáček vymažeme sádlem nebo máslem. Kroupy vsypeme do zapékací mísy a promícháme se lžící oleje
V pánvi rozehřejeme 50 g sádla či másla, vsypeme houby, okmínujeme a podusíme. Když jsou houby měkké, osolíme. Ke kroupám v míse přidáme podušené houby. Na jiné pánvi rozehřejeme zbylý tuk, vsypeme cibuli, osolíme a osmahneme za občasného promíchání dozlatova
Do pekáčku vsypeme osmaženou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme prolisované stroužky česneku a vsypeme hrst rozemnuté majoránky. Majoránku můžeme samozřejmě použít i čerstvou
Houbového kubu po důkladném promíchání uhladíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme cca 30 minut
Houbového kubu posypeme před podáváním čerstvou a na jemno nasekanou petrželkou.