Houskové knedlíky bez kvasnic recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1,5 lžička sůl
2 ks žloutek
200 ml mléko
voda
0,5 balíčků prášek do pečiva
500 g hrubá mouka
2,5 ks starší rohlík

Postup přípravy receptu

  1. Minimálně 1 den staré rohlíky nakrájíme na kostičky po délce na třetiny, o 90 stupňů otočíme, opět nakrájíme na třetiny, pak přes kratší strany krájíme rohlíky do krychliček. Takto připravené rohlíky můžeme použít i o celé týdny později sušené - tvrdé

  2. Ve větší míse smícháme mouku, sůl a polovinu balíčku kypřícího prášku. Přidáme žloutky (bílky si můžeme nechat několik dní v ledničce např. na bílkový chlebíček) a mléko a důkladně promícháme. Výsledné těsto by mělo být husté, ale schopné pomalu téci. Těsto posypeme kostičkami rohlíků, můžeme je tak nechat i několik hodin odpočívat bez jakékoli újmy na kvalitě. Mezitím si zvládneme připravit například omáčku

  3. 3 litry vody ve velkém hrnci přivedeme k varu a mezitím těsto důkladně promícháme s rohlíky. Jdou-li kostičky do těsta těžko zapracovat, přidáme mléko, je-li napak moc tekuté, přidáme trochu mouky

  4. Vedle sporáku si připravíme nádobu s vodou na namáčení rukou. Když voda v hrnci začne vřít, namočíme ruku do vody, udloubneme jí polovinu těsta a spolu s druhou rukou (také namočenou) vymodelujeme šišku asi 20 cm dlouhou. Dáme pozor, aby v šišce nezůstaly praskliny, jinak může knedlík při vaření prasknout

  5. Šisku vložíme do vroucí vody, ze zbytku těsta uhněteme ještě druhou a obě šišky necháme 30 minut vařit. Po 10 - 20 minutách knedlíky v hrnci otočíme vlhkou stranou vzhůru. Tyto houskové knedlíky se nerozvaří. Proto nevadí, když ve vodě zůstanou o pár minut navíc

  6. Hotové houskové knedlíky bez kvasnic vyjmeme z vody a počkáme, až okape voda. Knedlíky nakrájíme na plátky (z každé šišky cca 15), ve kterých by měly být vidět vykynuté díry

  7. Houskové knedlíky bez kvasnic podáváme jako přílohu k omáčkám a masu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!