Hovězí burger s karamelizovanou cibulkou a sýrovým chipsem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 svazek rukola
1 balíček anglická slanina
600 g mleté hovězí maso
8 plátků cheddar
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
směs
2 ks cibule
2 lžíce cukr krupice
4 lžíce balsamikový ocet
podle potřeby
majonéza
olivový olej
náplň
1 špetka bazalka
1 balíček niva
1 balíček gouda

Postup přípravy receptu

  1. Jako první si připravíme mleté maso, které s ničím nemícháme. Maso pouze propracujeme v míse a vytvarujeme 4 placky, jejichž průměr musí být o něco větší než průměr burgerových housek, protože se na pánvi smrsknou. Placky z každé strany jen lehce osolíme, opepříme a dáme odpočívat do lednice.

  2. Dvě větší cibule nakrájíme nadrobno a osmahneme v menším hrnci na troše olivového oleje. Cibuli osmahneme dozlatova, či klidně i do hněda. Poté přidáme dvě lžíce cukru a čtyři lžíce balsamikového octa. Cibuli promícháme a alespoň 20 minut s občasným promícháním necháme vařit pod pokličkou.

  3. Chuťově výraznější sýry nastrouháme na drobném struhadle a promícháme i s bazalkou. Já zvolila goudu a nivu, to asi záleží podle chuti. Na plechu vyloženém pečicím papírem uděláme 4 hromádky, které vytvarujeme do placek vysokých alespoň půl centimetru. Placky dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na tak dlouho, dokud placky nebudou pevné a nepůjdou bez problému odendat z plechu.

  4. Když jsou všechny složky burgeru připravené, můžeme dodělat maso. Placky masa vyndáme z lednice alespoň 15 minut před smažením. Maso smažíme na trošce olivového oleje asi 6 minut z každé strany, ale ne do karbanátkova, aby maso zůstalo šťavnaté. K masu naházíme i kousky anglické slaniny a necháme je opražit. Po usmažení vložíme plátky masa ještě do lehce vyhřáté trouby a na každém kusu necháme rozehřát dva plátky sýru cheddar.

  5. Spodní i horní vnitřní stranu burgeru lehce pomažeme majonézou a vrstvíme odspoda. Na spodní housku dáme postupně rukolu, maso s cheddarem, osmahnutou slaninu, sýrový chips a lžíci karamelizované cibulky. Nakonec vše přiklopíme vrchní houskou.

  6. Já jsem si troufla i na domácí burgerové bulky a musím je jedině doporučit. S kupovanými se to nedá srovnat a je škoda tu všechnu dobrotu dát do kaiserek. Houska dělá hodně!

  7. Hovězí burger s karamelizovanou cibulkou a sýrovým chipsem ihned podáváme k jídlu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!