Hovězí maso po stroganovsku recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

50 g slanina
6 g sůl
120 g rajčata
125 g cibule
0 kostek masox
15 g polohrubá mouka
70 g kyselá okurka
500 g hovězí zadní
30 g rostlinný olej
25 g sušené houby
1 lžíce ostrý kečup
1 lžička mletá sladká paprika
250 ml sladká smetana 12%

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Slaninu nakrájíme na nudličky, stejně tak sterilovanou okurku. Maso očistíme a také nakrájíme na nudličky. Rajčata nařízneme do kříže, spaříme horkou vodou a oloupeme, poté nakrájíme na kostičky.

  2. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme slaninu a chvíli opékáme, až se slanina trochu vyškvaří a cibule začne žloutnout. Přidáme papriku, krátce ji rozpustíme a podlijeme cca 150 ml vody. Přidáme sušené houby, sůl, masovou bujonovou kostku, kečup a na nudličky nakrájené maso. Dusíme asi 3/4 hodiny. Pak přidáme na nudličky nakrájenou kyselou okurku, rajčata, a vše dusíme za občasného podlévání vodou do změknutí masa, celkem asi 3 hodiny. Místo rajčat můžeme použít 30 g rajského protlaku.

  3. Na závěr přilijeme do omáčky sladkou smetanu smíchanou s moukou a vaříme ještě 10 minut. Případně vodou upravíme hustotu.

  4. Hovězí maso po stroganovsku podáváme s houskovým knedlíkem nebo dušenou rýží jako výborný hlavní chod.

  5. Energetická hodnota: 540kJ/100g, 1473kJ/porce


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!