Hovězí maso po stroganovsku recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 50 g slanina 6 g sůl 120 g rajčata 125 g cibule 0 kostek masox 15 g polohrubá mouka 70 g kyselá okurka 500 g hovězí zadní 30 g rostlinný olej 25 g sušené houby 1 lžíce ostrý kečup 1 lžička mletá sladká paprika 250 ml sladká smetana 12%
Postup Hovězí maso po stroganovsku recept
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Slaninu nakrájíme na nudličky, stejně tak sterilovanou okurku. Maso očistíme a také nakrájíme na nudličky. Rajčata nařízneme do kříže, spaříme horkou vodou a oloupeme, poté nakrájíme na kostičky.
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme slaninu a chvíli opékáme, až se slanina trochu vyškvaří a cibule začne žloutnout. Přidáme papriku, krátce ji rozpustíme a podlijeme cca 150 ml vody. Přidáme sušené houby, sůl, masovou bujonovou kostku, kečup a na nudličky nakrájené maso. Dusíme asi 3/4 hodiny. Pak přidáme na nudličky nakrájenou kyselou okurku, rajčata, a vše dusíme za občasného podlévání vodou do změknutí masa, celkem asi 3 hodiny. Místo rajčat můžeme použít 30 g rajského protlaku.
Na závěr přilijeme do omáčky sladkou smetanu smíchanou s moukou a vaříme ještě 10 minut. Případně vodou upravíme hustotu.
Hovězí maso po stroganovsku podáváme s houskovým knedlíkem nebo dušenou rýží jako výborný hlavní chod.
Energetická hodnota: 540kJ/100g, 1473kJ/porce