Hrášková polévka s medvědím česnekem recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 300 g hrášek 2 stroužky česnek olej sůl máslo 2 ks brambory 1,5 l voda 4 ks brokolice 1 lžička libeček 2 - 3 lístky bobkový list mletý pepř muškátový oříšek 3 - 4 ks jarní cibulka medvědí česnek 1 lžíce koření Horalka 2 kostky smetanový termizovaný sýr
Postup Hrášková polévka s medvědím česnekem
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme. Hrášek vyloupeme z lusků. Brokolici omyjeme, budeme potřebovat 4 růžičky. Klasický česnek oloupeme. Jarní cibulku nakrájíme nahrubo. Libeček omyjeme, stejně tak medvědí česnek. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky
Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo s olejem, vsypeme cibulku a pár minut restujeme. Přidáme stroužky česneku, necháme rozvonět, přidáme hrášek, brokolici, brambory, koření Horalka, sůl, libeček, bobkový list a zalijeme vodou. Polévku asi 10 minut povaříme, poté přidáme pár lístků medvědího česneku a necháme dalších 5 minut probublávat. Množství medvědího česneku záleží na intenzitě bylinky a vlastní chuti
Hráškovou polévku rozmixujeme do hladké konzistence (bobkový list předem vyjmeme), přidáme smetanový termizovaný sýr (velké kostky) a znovu promixujeme. Polévku dosolíme, doladíme pepřem a muškátovým oříškem
Hráškovou polévku s medvědím česnekem rozlijeme do talířů či misek, dozdobíme čerstvou bylinkou, čerstvě namletým pepřem a podáváme. Můžeme doplnit krutony či jiným slaným pečivem.