Hrášková polévka s vejcem a slaninou recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

1 - 2 stroužky česnek
2 lžíce olej
sůl
4 ks vejce
2 lžíce máslo
ocet
1 ks cibule
2 - 3 ks houska
80 g anglická slanina
citronová šťáva
400 g mražený hrášek
1 řapík řapíkatý celer
1000 ml drůbeží vývar
150 ml smetana na vaření
čerstvě mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na nudličky. Na oleji necháme zesklovatět cibulku, ke které přidáme hrášek a celer, vše krátce orestujeme, osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou, podlijeme malým množstvím vody a zvolna dusíme doměkka. Měkkou zeleninu propasírujeme přes sítko a zředíme na požadovanou hustotu vývarem. Polévku přivedeme k varu, asi 10 minut povaříme, zjemníme smetanou, necháme přejít varem a podle potřeby dochutíme solí a pepřem

  2. Připravíme si krutony. Housku nakrájíme na kostičky. Máslo ušleháme s utřeným česnekem do pěny. Nadrobno nakrájenou slaninu vyškvaříme na velké pánvi, potom křupavé kousky vyjmeme a na výpeku zvolna opečeme housku dozlatova. Nakonec opečené krutony promícháme s ochuceným česnekovým máslem, vše krátce prohřejeme a necháme na ubrousku okapat

  3. Ve vodě ochucené solí a octem připravíme ztracená vejce. Ochucenou vodu přivedeme k varu, zamícháme do víru a postupně vkládáme syrová vejce, která jsme předem rozklepli do hrníčku. Vajíčka necháme při mírném probublávání vody povařit asi 3 - 4 minuty. Jakmile bílek ztuhne, vejce vyjmeme

  4. Hráškovou polévku rozdělíme na porce, do středu vložíme ztracené vejce, posypeme slaninovými křupavými kousky a podáváme s česnekovými krutony.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!