Hrášková polévka s vejcem a slaninou recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 1 - 2 stroužky česnek 2 lžíce olej sůl 4 ks vejce 2 lžíce máslo ocet 1 ks cibule 2 - 3 ks houska 80 g anglická slanina citronová šťáva 400 g mražený hrášek 1 řapík řapíkatý celer 1000 ml drůbeží vývar 150 ml smetana na vaření čerstvě mletý černý pepř
Postup Hrášková polévka s vejcem a slaninou
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na nudličky. Na oleji necháme zesklovatět cibulku, ke které přidáme hrášek a celer, vše krátce orestujeme, osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou, podlijeme malým množstvím vody a zvolna dusíme doměkka. Měkkou zeleninu propasírujeme přes sítko a zředíme na požadovanou hustotu vývarem. Polévku přivedeme k varu, asi 10 minut povaříme, zjemníme smetanou, necháme přejít varem a podle potřeby dochutíme solí a pepřem
Připravíme si krutony. Housku nakrájíme na kostičky. Máslo ušleháme s utřeným česnekem do pěny. Nadrobno nakrájenou slaninu vyškvaříme na velké pánvi, potom křupavé kousky vyjmeme a na výpeku zvolna opečeme housku dozlatova. Nakonec opečené krutony promícháme s ochuceným česnekovým máslem, vše krátce prohřejeme a necháme na ubrousku okapat
Ve vodě ochucené solí a octem připravíme ztracená vejce. Ochucenou vodu přivedeme k varu, zamícháme do víru a postupně vkládáme syrová vejce, která jsme předem rozklepli do hrníčku. Vajíčka necháme při mírném probublávání vody povařit asi 3 - 4 minuty. Jakmile bílek ztuhne, vejce vyjmeme
Hráškovou polévku rozdělíme na porce, do středu vložíme ztracené vejce, posypeme slaninovými křupavými kousky a podáváme s česnekovými krutony.