Hráškové muffiny recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 200 g hrášek 1 špetka sůl 2 ks vejce 1 lžíce máslo 100 g šunka 150 g brambory 50 ml mléko 1 hrst máta 100 g tvrdý sýr 1 hrst jemné ovesné vločky
Postup Hráškové muffiny
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme hráškové pyré, tedy v horké lehce osoloné vodě uvaříme mražený či čerstvý hrášek s očištěnou bramborou nakrájenou na malé kostičky. Po uvaření vodu slijeme, vrátíme zpět na vypnutou plotýnku sporáku, vlijeme mléko, přidáme kousek másla, přikryjeme a necháme 10 minut odpočinout. Poté rozmačkáme šťouchadlem na brambory, případně i vyšleháme na pyré. Můžeme přidat pár nakrájených lístků máty. Je výhodné udělat větší množství tohoto hráškového pyré například k obědu jako přílohu k masu a dát si stranou cca 350 g na vytvoření těchto slaných muffinů
V misce poté smícháme vychladlé hráškové pyré, vejce, nastrouhaný sýr či nakrájený na kostičky, stejně tak šunku (můžeme zaměnit za slaninu či uzené maso), hrst jemných ovesných vloček a případně oblíbené koření
Směs vyjde na přesně 12 důlků v muffinovém plechu, vystlaném papírovými košíčky
Hráškové muffiny pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C dozlatova, jsou hotové za cca 20 minut
Při servírování dozdobíme cherry rajčaty a mozzarellou. Slané muffiny lze podávat jako přílohu, k salátům či jen tak jako slané občerstvení.