Hráškové muffiny recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

200 g hrášek
1 špetka sůl
2 ks vejce
1 lžíce máslo
100 g šunka
150 g brambory
50 ml mléko
1 hrst máta
100 g tvrdý sýr
1 hrst jemné ovesné vločky

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme hráškové pyré, tedy v horké lehce osoloné vodě uvaříme mražený či čerstvý hrášek s očištěnou bramborou nakrájenou na malé kostičky. Po uvaření vodu slijeme, vrátíme zpět na vypnutou plotýnku sporáku, vlijeme mléko, přidáme kousek másla, přikryjeme a necháme 10 minut odpočinout. Poté rozmačkáme šťouchadlem na brambory, případně i vyšleháme na pyré. Můžeme přidat pár nakrájených lístků máty. Je výhodné udělat větší množství tohoto hráškového pyré například k obědu jako přílohu k masu a dát si stranou cca 350 g na vytvoření těchto slaných muffinů

  2. V misce poté smícháme vychladlé hráškové pyré, vejce, nastrouhaný sýr či nakrájený na kostičky, stejně tak šunku (můžeme zaměnit za slaninu či uzené maso), hrst jemných ovesných vloček a případně oblíbené koření

  3. Směs vyjde na přesně 12 důlků v muffinovém plechu, vystlaném papírovými košíčky

  4. Hráškové muffiny pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C dozlatova, jsou hotové za cca 20 minut

  5. Při servírování dozdobíme cherry rajčaty a mozzarellou. Slané muffiny lze podávat jako přílohu, k salátům či jen tak jako slané občerstvení.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!