Hříšný pusinkový dort s džemem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 5 ks žloutek 60 ml mléko 60 g cukr moučka 250 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 250 g hladká mouka 1 ks citronová kůra 250 g změklé máslo 1 lžíce citronová štáva 5 kapek růžové potravinářské barvivo 250 g Extra Jam Malina od Hamé 4 lžíce Extra Jam Malina od Hamé 5 ks bílky pokojové teploty
Postup Hříšný pusinkový dort s džemem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve kouskem másla vymažeme rozkládací dortovou formu přibližně o průměru 22 cm a předehřejme troubu na 180 °C. Změklé máslo utřeme s vanilkovým a cukrem moučka dohladka. Přidáme citronovou kůru a postupně zašleháváme mléko, aby se dobře spojilo s máslovým základem
Následně zapracujeme prosátou mouku a zpracujeme na tužší těsto. Vyklopíme ho do připravené dortové formy. Povrch uhladíme a dáme péct. Po 20 minutách vyndáme z trouby, potřeme povrch rovnoměrně silnou vrstvou džemu a vratíme do trouby na dalších 10 minut
A nyní se pustíme do přípravy pusinkového krému. Zbavíme malinový džem semínek, nejlépe tak, že ho protlačíme přes jemné síto. Je to jednoduché. Bílky vyšleháme s citronovou šťávou na tuhý sníh. Pak začněme po jednotlivých lžících přidávat cukr moučka. Pokaždé jej pečlivě zašleháme, než přidáme další dávku. Po přidání veškerého cukru šleháme ještě dalších 5 minut
Následně odebereme část bílkové hmoty do hrnku a důkladně promícháme se zavařeninou bez semínek. Můžeme přidat i potravinářské barvivo. Pak vrátíme do mísy a promícháme. Teplotu trouby snížíme na 150 °C
Naplníme hotový sníh do cukrářského kornoutu s hladkou zdobičkou a uděláme na dortu spoustu malých pusinek podle vaší libosti. Ozdobený dort dáme na 10 minut péct do trouby při snížené teplotě. Po vypnutí trouby v ní necháme dort dosušit, dokud trouba úplně nevychladne. Sněhové pusinky by měly být na dotek suché
Hříšný pusinkový dort s džemem podáváme ještě trochu teplý nebo alespoň při pokojové teplotě a můžeme poprášit cukrem moučka a dáme si ho s kopečkem zakysané smetany. Dobrou chuť!