Hruškový koláč s čokoládou recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 130 g cukr 1 lžíce cukr 2 ks vejce 150 g máslo 3 lžíce kakao 3 ks žloutek 1 lžička prášek do pečiva 4 ks hřebíček 4 ks hruška 300 g hladká mouka 1 lžíce hladká mouka 100 g hořká čokoláda 1 špetka skořicová kůra 6 ks cukrářké piškoty
Postup Hruškový koláč s čokoládou
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, změklého másla, žloutků a prášku do pečiva vypracujeme těsto, které rozválíme na velikost formy
Hrušky oloupeme, nakrájíme na plátky, dáme do kastrůlku a přilijeme trochu vody. Přidáme 4 hřebíčky, kousek skořicové kůry a polévkovou lžíci cukru. Necháme povařit asi 10 minut. Pozor, hrušky musí zůstat celé, nesmí se rozvařit
V míse si rozšleháme vejce, cukr, kakao, mouku a přidáme rozehřátou čokoládu ve vodní lázni, vše dobře propracujeme. Na dno připravené koláčové formy, kterou jsme vyložili lineckým těstem, dáme rozmačkané piškoty, pak rozložíme vychladlé hrušky a vše zalijeme čokoládovou náplní. Povrch můžete ozdobit zbylým těstem, já jsem použila vykrajovátka ve formě hrušky, ale můžete si ozdobit koláč podle chuti, případně ho nechat jednoduše neozdobený
Hruškový koláč s čokoládou pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 35 - 40 minut. Po vychladnutí koláčová náplň není tuhá, ale krásně krémová
Před podáváním můžeme hruškový koláč pocukrovat moučkovým cukrem.