Hruškový koláč s mandlemi recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

60 g cukr
1 ks vejce
2 ks vejce
120 g máslo
125 g máslo
3 lžíce rum
2 lžíce solamyl
1 lžíce solamyl
2 ks žloutek
250 ml mléko
80 g cukr moučka
125 g cukr moučka
225 g hladká mouka
tuk na vymazání
1 balíček kypřící prášek
125 g loupané mandle
mouka na vysypání
2 ks větší hruška

Postup přípravy receptu

  1. Prosátou mouku promícháme s kypřícím práškem a cukrem. Přidáme změklé rozdrobené máslo, vejce a vše vypracujeme v hladké těsto, které necháme v chladu odležet. Hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky

  2. Náplň 1: Mléko, žloutky, moučkový cukr a solamyl za stálého míchání přivedeme k varu, až vznikne hladký krém. Krém odstavíme z tepla a necháme vychladnout

  3. Náplň 2: Mandle spaříme, oloupeme a umeleme nebo nastrouháme. Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny. Potom vmícháme mleté mandle, vejce, rum a solamyl

  4. Koláčovou nebo velkou dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Potom do ní ručně rozprostřeme odleželé těsto. Obě náplně spolu promícháme a vložíme rovnoměrně na těsto. Poklademe plátky hrušek a vložíme do středně předehřáté trouby. Pečeme přibližně 40 minut dorůžova

  5. Vychladlý hruškový koláč s mandlemi ozdobíme vyloupanými mandlemi, posypeme moučkovým cukrem, naporcujeme a podáváme ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!