Hruškový koláč s mandlemi recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 60 g cukr 1 ks vejce 2 ks vejce 120 g máslo 125 g máslo 3 lžíce rum 2 lžíce solamyl 1 lžíce solamyl 2 ks žloutek 250 ml mléko 80 g cukr moučka 125 g cukr moučka 225 g hladká mouka tuk na vymazání 1 balíček kypřící prášek 125 g loupané mandle mouka na vysypání 2 ks větší hruška
Postup Hruškový koláč s mandlemi
Postup přípravy receptu
-
Prosátou mouku promícháme s kypřícím práškem a cukrem. Přidáme změklé rozdrobené máslo, vejce a vše vypracujeme v hladké těsto, které necháme v chladu odležet. Hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky
Náplň 1: Mléko, žloutky, moučkový cukr a solamyl za stálého míchání přivedeme k varu, až vznikne hladký krém. Krém odstavíme z tepla a necháme vychladnout
Náplň 2: Mandle spaříme, oloupeme a umeleme nebo nastrouháme. Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny. Potom vmícháme mleté mandle, vejce, rum a solamyl
Koláčovou nebo velkou dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Potom do ní ručně rozprostřeme odleželé těsto. Obě náplně spolu promícháme a vložíme rovnoměrně na těsto. Poklademe plátky hrušek a vložíme do středně předehřáté trouby. Pečeme přibližně 40 minut dorůžova
Vychladlý hruškový koláč s mandlemi ozdobíme vyloupanými mandlemi, posypeme moučkovým cukrem, naporcujeme a podáváme ke kávě nebo čaji.