Hubník ze sušených hřibů dubových recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 6 ks vejce 300 ml mléko 1 ks cibule 2 lžíce slunečnicový olej 1 svazek čerstvá petrželka celý kmín čerstvě mletý černý pepř 6 ks starší rohlík 2 hrstě sušené hřiby dubové 100 g masitá uzená domácí slanina
Postup Hubník ze sušených hřibů dubových
Postup přípravy receptu
-
Sušené hřiby dubové namočíme na 30 minut do teplé vody, scedíme a pokrájíme na menší kusy. Očištěnou cibuli pokrájíme na jemno a masitou uzenou slaninu na malé kostky. Vejce vyšleháme se studeným mlékem, jemně osolíme a promícháme
Do mísy dáme starší rohlíky pokrájené na menší kusy, zalijeme 2/3 vaječno-mléčnou směsi, opatrně promícháme, aby rohlíky nasákly směsí. Na oleji na pánvi vyškvaříme uzenou slaninu, na tuku orestujeme cibuli s kmínem do sklovita, opečeme dubáky, podlijeme malým množstvím horké vody a dusíme doměkka. Když jsou houby měkké, směs okořeníme čerstvě mletým černým kořením a necháme vychladnout
Zatím posekáme nadrobno čerstvou petrželovou nať. K rohlíkům přilijeme zbylou třetinu vaječno-mléčné směsi, přidáme houbovou směs a posekanou petrželovou nať, opatrně promícháme a necháme asi 30 minut odpočívat
Připravenou směs vlijeme do okrouhlé formy z jenského skla, povrch uhladíme hřbetem lžíce a pečeme asi 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud povrch nebude do křupava a do červeno-hněda pěkně vypečený. Když hubník trochu vychladne, pokrájíme ho jako dort na porce
Hubník ze sušených hřibů dubových za tepla servírujeme s domácí čalamádou nebo s domácími nakládanými sladko-kyselými okurkami, za studena s rajčaty či s libovolným salátem. Jde o syté, velmi chutné, laciné a voňavé podzimní jídlo, které je uvnitř šťavnaté a na povrchu s křupavou kůrkou. Pokrm podáváme jako samostatné jídlo, ale i jako chutnou přílohu.