Husí kaldoun s květákem a knedlíčky recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl 2 lžíce máslo 1 ks cibule 80 g celer 2 l voda 80 g mrkev 50 g petržel 300 g květák 2 ks bobkový list 6 kuliček nové koření 2 lžíce hladká mouka 15 kuliček celý černý pepř 1 špetka strouhaný muškátový oříšek 1 kg husí skelet, křídla, krky a drůbky
Postup Husí kaldoun s květákem a knedlíčky
Postup přípravy receptu
-
Husí skelet s křídly, krkem a drůbky omyjeme a vložíme do hrnce se studenou vodou. Přidáme sůl a koření (celý pepř, nové koření a 1 bobkový list), cibuli a česnek a očištěnou mrkev, celer a petržel. Vše přivedeme k varu a zvolna vaříme při 90°C asi 1,5 hodiny. Vzniklý vývar slijeme a maso obereme
Mezitím si z mouky a másla přiravíme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Květák očistíme a rozebereme na růžičky
Slitý vývar přivedeme k varu, vložíme květák a vše zahustíme jíškou. Přidáme 1 bobkový list a vše zvolna povaříme asi 20 minut. Poté do polévky vložíme obrané kousky masa, ochutíme špetkou muškátového oříšku a podle potřeby osolíme a opepříme a vše ještě asi minutu povaříme
Než se polévka uvaří, připravíme si podle receptu Jemné máslové knedlíčky do polévky
Odpalované jemné máslové knedlíčky rozdělíme do talířů, přelijeme husim kaldounem s květákem, ozdobíme čerstvou petrželkou a ihned podáváme.