Hovězí maso s křenovou omáčkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 700 - 800 ml vývar 100 g máslo 1 ks žloutek 1 ks cibule 100 ml smetana 80 g celer 1 ks mrkev 1 kulička jalovec 2 - 3 ks bobkový list 4 kuličky nové koření 60 g hladká mouka citronová šťáva 4 - 5 lžic strouhaný křen 8 kuliček celý černý pepř 1 ks malá petržel 850 g hovězí zadní v celku
Postup Hovězí maso s křenovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Hovězí maso očistíme a omyjeme. Celer, mrkev, petržel a cibuli oloupeme a ponecháme v celku. Křen oloupeme a velmi jemně nastrouháme. Ve smetaně rozkvedláme žloutek. Z mouky a másla si připravíme světlou jíšku
Maso, kořenovou zeleninu a cibuli zalijeme dostatečným množstvím vody, přidáme veškeré koření, osolíme a zvolna vaříme tak dlouho, dokud maso nebude zcela měkké. Pak maso vyjmeme, uchováme na teple a vývar přecedíme
Připravenou jíšku naředíme za stálého míchání asi 800 ml vývaru. Povaříme asi 15 - 20 minut a odstavíme z tepla. Pak do omáčky vmícháme nastrouhaný křen a smetanu se žloutkem, vše prohřejeme ale již nevaříme. Omáčku podle potřeby dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou
Vařené hovězí maso nakrájíme na plátky, přelijeme křenovou omáčkou a podáváme s bramborem nebo knedlíkem.