Hovězí maso s křenovou omáčkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
700 - 800 ml vývar
100 g máslo
1 ks žloutek
1 ks cibule
100 ml smetana
80 g celer
1 ks mrkev
1 kulička jalovec
2 - 3 ks bobkový list
4 kuličky nové koření
60 g hladká mouka
citronová šťáva
4 - 5 lžic strouhaný křen
8 kuliček celý černý pepř
1 ks malá petržel
850 g hovězí zadní v celku

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso očistíme a omyjeme. Celer, mrkev, petržel a cibuli oloupeme a ponecháme v celku. Křen oloupeme a velmi jemně nastrouháme. Ve smetaně rozkvedláme žloutek. Z mouky a másla si připravíme světlou jíšku

  2. Maso, kořenovou zeleninu a cibuli zalijeme dostatečným množstvím vody, přidáme veškeré koření, osolíme a zvolna vaříme tak dlouho, dokud maso nebude zcela měkké. Pak maso vyjmeme, uchováme na teple a vývar přecedíme

  3. Připravenou jíšku naředíme za stálého míchání asi 800 ml vývaru. Povaříme asi 15 - 20 minut a odstavíme z tepla. Pak do omáčky vmícháme nastrouhaný křen a smetanu se žloutkem, vše prohřejeme ale již nevaříme. Omáčku podle potřeby dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou

  4. Vařené hovězí maso nakrájíme na plátky, přelijeme křenovou omáčkou a podáváme s bramborem nebo knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!