Italský vánoční dort recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

100 g cukr
4 ks vejce
- - kakao
250 g smetana
50 g mouka
1 lžička prášek do pečiva
50 g mandle
5 ks cukr vanilkový
- - kůra citronová
60 g cukr moučka
500 g mascarpone
3 lžíce amaretto
100 g poleva hořká

Postup přípravy receptu

  1. Mandle nahrubo umeleme. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky, cukr a vanilkový vyšleháme do tužší pěny. Smícháme mandle, mouku, prášek do pečiva a citronovou kůru a přimícháme do pěny. Z bílků a trochu citronové šťávy ušleháme tuhý sníh. Jemně a postupně ho vmícháme do těsta a nalijeme do vysypané dortové formy(průměr asi 26 cm). V předehřáté troubě pečeme asi 40 minut při 175 st. Necháme dobře vychladnout. Smícháme krém s mascarpone, moučkový cukr, vanilku a likér Amaretto. Ušleháme tuhou šlehačku a přimícháme. Krémem potřeme korpus na povrchu i po stranách a necháme asi hodinu v chladu. Polevu rozlámeme na větší kousky a rozpustíme ji ve vodní lázni. Poté ji ve slabé vrstvě rozetřeme na plech nebo alobal. Jakmile ztuhne, seškrábneme ji špachtlí tak, aby vytvořila ruličky. Plátky mandlí zlehka opražíme. Dort ozdobíme mandlí, čokoládovými ruličkami a posypeme kakaem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!