Rajská polévka s italským sýrem recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 3 lžíce cukr 4 stroužky česnek sůl 1 kg rajčata 1 ks cibule 100 ml smetana 1,5 lžička rozmarýn 3 ks bobkový list 3 lžíce olivový olej mletý pepř 500 ml zeleninový vývar 2 řapíky řapíkatý celer 1,5 lžička perníkové koření 100 g sýr Grana Padano
Postup Rajská polévka s italským sýrem
Postup přípravy receptu
-
Cibuli a celer očistíme a nakrájíme na drobno. Oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky. Omytá rajčata nakrájíme na malé kostičky
Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej a vsypeme česnek, řapíkatý celer a cibuli. Mícháme, dokud cibule nezesklovatí. K zelenině přidáme rajčata, protlak a vývar. Krátce povaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem
Do polévky vložíme bobkový list a rozmarýn. Čerstvý rozmarýn je samozřejmě nejlepší, ale lze použít i sušený. Nakonec můžeme přidat i větvičku z rajčat a opět krátce povaříme. Bobkový list a větvičku vyjmeme. Do polévky nasypeme 80 g sýru a přilijeme smetanu. Neseženete-li námi uváděný sýr, výborně jej nahradí i parmezán nebo jiný výrazný sýr
Rajskou polévku naposledy důkladně rozmixujeme a ochutíme solí, pepřem, cukrem a perníkovým kořením. Pokud chceme rajskou polévku s italským sýrem hustší, zahustíme ji trochou mouky, například pohankovou moukou. Ale v našem případě to nebylo potřeba
Rajskou polévku na talíři posypeme zbylým sýrem a podáváme.