Losos s petrželovým olejem recept
Apetit Recepty předkrmySuroviny na recept
- 1 špetka sůl ředkvičky 1 ks citron 100 ml zakysaná smetana 1 svazek petrželová nať 180 ml rostlinný olej 100 g hnědý cukr 1 špetka mletý černý pepř 80 g čerstvý křen 400 g filet lososa 50 g hrubá mořská sůl 50 ml smetana 33%
Postup Losos s petrželovým olejem
Postup přípravy receptu
-
Filet lososa nakrájíme na 3 cm široké pruhy, důkladně obalíme do směsi hnědého cukru a hrubé mořské soli. Necháme 25 minut marinovat a pak důkladně opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Lososa osušíme papírovou utěrkou a pevně zabalíme do tvaru válečku do fresh fólie. Takto připraveno necháme odležet 2 hodiny v lednici
Porce naloženého lososa můžete i lehce upéct v troubě, ale není to nutné, může zůstat pouze takto marinovaný
Příprava petrželového oleje
Petrželovou nať vložíme na 30 sekund do vroucí vody. Jednu větvičku si necháme stranou na ozdobení talíře. Nať vyjmeme z vody a dáme na 2 až 3 minuty do ledové lázně. Nať důkladně osušíme a spolu s olejem rozmixujeme dohladka. Pak dáme do lednice a necháme odležet nejlépe přes noc
Druhý den při přípravě pokrmu procedíme přes plátno. Nakonec před podáváním ještě přilijeme smetanu. Nemíchejme, aby tekutině zůstala dvoubarevná struktura. Stejným postupem můžeme udělat i koprový či pažitkový olej
Křenový krém
Zakysanou smetanu dáme do misky a pomocí metličky krátce vyšleháme do hustého krému. Přidáme nastrouhaný křen a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou
Servírování
Nakonec ozdobíme plátky ředkvičky a doplníme čerstvě nastrouhaným křenem
Autor receptu: Marek Raditsch
Zdroj:SEXY moderní česká kuchyně, vydalo R MEDIA, spol. s r.o., 2013