Losos s petrželovým olejem recept

Apetit Recepty předkrmy

Suroviny na recept

1 špetka sůl
ředkvičky
1 ks citron
100 ml zakysaná smetana
1 svazek petrželová nať
180 ml rostlinný olej
100 g hnědý cukr
1 špetka mletý černý pepř
80 g čerstvý křen
400 g filet lososa
50 g hrubá mořská sůl
50 ml smetana 33%

Postup přípravy receptu

  1. Filet lososa nakrájíme na 3 cm široké pruhy, důkladně obalíme do směsi hnědého cukru a hrubé mořské soli. Necháme 25 minut marinovat a pak důkladně opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Lososa osušíme papírovou utěrkou a pevně zabalíme do tvaru válečku do fresh fólie. Takto připraveno necháme odležet 2 hodiny v lednici

  2. Porce naloženého lososa můžete i lehce upéct v troubě, ale není to nutné, může zůstat pouze takto marinovaný

  3. Příprava petrželového oleje

  4. Petrželovou nať vložíme na 30 sekund do vroucí vody. Jednu větvičku si necháme stranou na ozdobení talíře. Nať vyjmeme z vody a dáme na 2 až 3 minuty do ledové lázně. Nať důkladně osušíme a spolu s olejem rozmixujeme dohladka. Pak dáme do lednice a necháme odležet nejlépe přes noc

  5. Druhý den při přípravě pokrmu procedíme přes plátno. Nakonec před podáváním ještě přilijeme smetanu. Nemíchejme, aby tekutině zůstala dvoubarevná struktura. Stejným postupem můžeme udělat i koprový či pažitkový olej

  6. Křenový krém

  7. Zakysanou smetanu dáme do misky a pomocí metličky krátce vyšleháme do hustého krému. Přidáme nastrouhaný křen a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou

  8. Servírování

  9. Nakonec ozdobíme plátky ředkvičky a doplníme čerstvě nastrouhaným křenem

  10. Autor receptu: Marek Raditsch

  11. Zdroj:SEXY moderní česká kuchyně, vydalo R MEDIA, spol. s r.o., 2013


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!